"Živimo šekspirovsko vrijeme": Na MESS-u izvedena Koršunovasova predstava "Othello"

1
Radiosarajevo.ba
"Živimo šekspirovsko vrijeme": Na MESS-u izvedena Koršunovasova predstava "Othello"
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / S predstave "Othello"

"Othello je predstava koju ćete željeti gledati više puta… Ona je onaj dašak kisika koji ponovo vraća uvjerenje da je teatar čarobno i jedinstveno mjesto."
Piotr Wyszomirski

U Narodnom pozorištu u Sarajevu večeras, 2. oktobra 2023, u sklopu 63. Internacionalnog teatarskog festivala MESS koji je počeo u subotu, izvedena je predstava Othello.

Predstavu je postavio jedan od najboljih evropskih ali i svjetskih reditelja, Litvanac Oskaras Koršunovas, koji je danas na festivalskom MESSpresu poručio kako "živimo šekspirovsko vrijeme".

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Shakespeareov Othello duboko uranja u burni svijet ljubomore, povjerenja i izdaje. Lukavi Iago vješto manipuliše percepcijama i emocijama, koristeći rasne i kulturne predrasude kako bi doveo do Othellovog tragičnog kraja. Reditelj Oskaras Koršunovas pružio je modernu perspektivu na ovu bezvremensku priču, povlačeći paralele između Iagovih spletki i današnjih digitalnih manipulacija, osvjetljavajući koliko lako naše nesigurnosti mogu biti iskorištene u dobu informacija.

Festivalska publika imala je već četiri puta gledati njegova ostvarenja, a 2001. osvojio je nagradu za najboljeg mladog reditelja za Majstora i Margaritu. Potom je 2003. osvojio nagradu kritike za Cara Edipa, dok je 44. Festival MESS 2004. otvoren predstavom Romeo i Julija. Posljednji put Korušnovasova produkcija predstavila se 2016. predstavom Galeb.

"Hvala što ste nas ponovo pozvali na Festival MESS i drago mi je da sam opet u Sarajevu, jer Sarajevo ima posebno mjesto u mom srcu. Bio sam u poslijeratnom vremenu i to mi je jako važno!", poručio je Oskaras Koršunovas danas uoči predstave.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije