Žbanić i Tanović: Zloupotreba države koja parama autora finansira stranačke stvari

3
Radiosarajevo.ba
Žbanić i Tanović: Zloupotreba države koja parama autora finansira stranačke stvari
Foto: Arhiva Radiosarajevo / Tanović i Žbanić digli glas

U Parlamentu BiH filmski autori i autorice danas su održali konferenciju za medije povodom izbora članova Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije BiH. Ovim povodom prisutnima su se obratili bh. reditelji Danis Tanović, Dino Mustafić, ali i Elma Tataragić.

“Da ne mislite da mi uzimamo neke milione, ne. Mi želimo da se sistem uredi, živimo u sistemu koji nije uređen”, kazao je na današnjem obraćanju Tanović.

Na pitanje koliko je dobio novca do sada, kazao je da je dobio nula maraca, dok je njegova kolegica Elma dobila 200 KM.

“Čovjek koji direktno može da utječe na to gdje može otići 10 miliona KM hoće sebe da stavi u poziciju u kojoj ne treba da bude. Mi to ne dozvoljavamo. Nemam nikakvog ličnog interesa da se ovo desi, ali sam tu jer stvari treba da se dovedu u red. Mi pričamo o tome da treba da se uspostavi sistem i red. Radi se o ljudima koji rade na kablovskoj televiziji, mi tu ne radimo“, kazao je Tanović.

Kakao je istakao, sve što žele jeste da se stvari riješe na normalan način.

“Čovjek sprovodi nered već godinama i ako jednog trenutka nešto dođe u pitanje, želimo da se stvari rješavaju na najnormalniji način. Vrijeme je da počnemo pospremati stvari, za godinu dana su izbori. Mi ćemo pratiti kako će ti ljudi glasati, to će u mnogome utjecati na to kako ćemo mi glasati. Molimo ih da poštuju zakon i urade pravu stvar”, poručio je Danis.

Nakon konferencije na svojoj Facebook stranici oglasila se i bh. rediteljica Jasmila Žbanić.

“Organizirana kriminalna grupacija je godinama pljačkala autore, uz pomoć osuđenog kriminalca na čelu Instituta za intelektualno vlasništvo, koji je omogućavao nečasne radnje i nesprovođenje sudskih presuda. Ovih dana se sprema odluka kojom ista osoba koja radi na štetu autora, treba biti izabrana za člana Vijeća RAK-a. Time se omogućava nova višemilionska pljačka. Zloupotrebe su dokumentovane kroz sudske presude zbog nezakonitih odluka Instituta”, kazala je Žbanić.

Smatra kako se isti čovjek postavlja na čelo Filmske fondacije, čime on dobija moć da kontroliše i ucjenjuje filmske autore odlučujući o raspodjeli sredstava za filmske projekte.

“Mi, autori koji doprinosimo promociji i boljitku ove države, zahtjevamo da se Antoniju Beusu i Josipu Merdži ne ukaže povjerenje ni za jednu javnu funkciju u ovoj zemlji! Molim novinare da posvete vrijeme ovom problemu jer ne radi se ovdje samo o filmadžijama, nego o zloupotrebi državne i federalne strukture, koja parama autora finansira svoje privatne i stranačke potrebe”, poručila je Žbanić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije