Završena ovogodišnja selekcija za MESS: Publika će vidjeti ove tri bosanskohercegovačke predstave

1
Radiosarajevo.ba
Završena ovogodišnja selekcija za MESS: Publika će vidjeti ove tri bosanskohercegovačke predstave
Foto: Velija Hasanbegović / Predstava Ivanov

Završena je ovogodišnja selekcija bosanskohercegovačkih predstava  za 63. izdanje Internacionalnog teatarskog festivala MESS, a publika će imati priliku da pogleda tri od od trinaest prijavljenih predstava, saopćili su realizatori MESS-a. 

To su dva klasika iz Sarajeva - predstava Ivanov reditelja Paola Magellia, nastala u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo, Totovi režisera Andraša Urbana, producirana u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR), kao i predstava iz Mostara Noć s Aleksom čiji je režiser Ivica Buljan, a nastala je u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta.

Ovogodišnji selektor, Crnogorac Janko Ljumović, vanredni je profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore i rukovodilac studijskog programa Drama i pozorište. Diplomirao je pozorišnu i radio produkciju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 2000. godine. Na tom fakultetu je 2004. godine i magistrirao produkciju u oblasti dramskih umjetnosti. Član je Savjeta Leksikografskog centra i Instituta za jezik i književnost "Petar II Petrović Njegoš" Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) i Upravnog odbora Matice crnogorske. Član je Odbora za pozorišnu i filmsku umjetnost CANU.

Centar prešutio strašnu istinu majkama posvojenih dječaka: 'Upalila sam TV i vidim dijete...'

Centar prešutio strašnu istinu majkama posvojenih dječaka: 'Upalila sam TV i vidim dijete...'

O brazlažući njegov izbor bh. predstava, rekao je da se ostvareni umjetnički kvalitet izvedbi referiše na repertoarsku politiku teatara, koja u postavci svjetskih klasika ne dovodi uvijek do toga da oni postaju "naši". 

"A upravo se to u slučaju Ivanova i Totova desilo. Čehovljev Ivanov Narodnog pozorišta u Sarajevu Totovi Ištvana Erkenja, u produkciji Sarajevskog ratnog teatra, na najbolji način postižu taj cilj da djela dramske klasike, djela velikih svjetskih i evropskih književnosti, u rediteljskom čitanju i u izvedbi glumaca, oba pozorišta učine tako "našim". "Lakši" zadatak je imao Marko Tomaš sa svojim kabareom-agonijom u tri čina. Čitanje grada kroz njegovog pjesnika u mediju pozorišta, svjedoči da postoje predstave koje moraju da se dese i da ispričaju priču iz duha savremenosti, da kroz poetsko nadiđu istorijsko i da je ponosna zemlja i njeni gradovi koji imaju takve književnike i klasike i savremene pisce", rekao je Ljumović.

Paolo Mađeli režira predstavu koja donosi radost i izvrsnost glumačke igre Ansambla Narodnog pozorišta u Sarajevu, kojoj doprinosi i dramaturgija scenskog dizajna i muzike. Odbrana ljudskog dostojanstva od poraza jasno se čita u djelu Čehova i sarajevskoj predstavi Ivanova.

Program 62. festivala MESS - pronađite predstavu za sebe

Program 62. festivala MESS - pronađite predstavu za sebe

Ivica Buljan režiju predstave Noć s Aleksom gradi suptilno i poetično i na tom putovanju u dvadesete godine XX vijeka, kada će život Alekse Šantića biti okončan, pokazuje vrijednost jedne biografije koja počiva na dijalogu sa drugima, kao i to da ima nešto tako snažno u pjesmi sudbine/sevdalinki kao snažnom artefaktu jedne kulturne geografije. Predstava otkriva ljepotu sjećanja, a kultura sjećanja danas, kada bi se tako ritualno provodila (kao u pozorištu), dovodila bi nas do neupitnih vrijednosti. I još jedno je važno u čitanju ove predstave - razumijevanje da neko mora biti i na periferiji a ne samo u centru tzv. zbivanja, kako je to svojim životom svjedočio Šantić.

"Sarajevski ratni teatar SARTR i Andraš Urban u pravo vrijeme ili čas biraju komad koji nastaje kroz iskustvo i traumu II svjetskog rata mađarskog pisca Ištvana Erkenja, a svima njima (i teatru, i reditelju i piscu) je zajedničko da svjedoče borbi protiv fašizma, fašizma koji ne mora ili neće imati lice onog prvobitnog, da parafraziram Borisa Budena. I zaista, smijeh jeste važno oružje u borbi protiv fašizma, kao što je važno to što je bosanskohercegovački teatar beskompromisno politički teatar. Predstava svjedoči da istorija vojne muževnosti traje do dana današnjeg i da ta suluda igra nakon svega u Evropi tokom i krajem prošlog stoljeća, nije završena ni u XXI vijeku", rekao je također ovogodišnji selektor Janko Ljumović.

Totovi
Foto: Velija Hasanbegović: Totovi

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije