SARTR: U petak premijera predstave 'Totovi' - beskrajno smiješan komad u kojem ćemo se prepoznati

0
FENA
SARTR: U petak premijera predstave 'Totovi' - beskrajno smiješan komad u kojem ćemo se prepoznati
Foto: Fena / Press konferencija povodom predstave Totovi

Predstava Totovi autora Ištvana Erkenja, a u režiji Andraša Urbana bit će premijerno izvedena u petak, 17. marta na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR.

Totovi su groteska sa elementima satire, koji je Ištvan Erkenj, jedan od najpriznatijih mađarskih pisaca 20. vijeka napisao na osnovu novele Dobrodošlica za Majora iz 1966. godine. Inspirisana je stravičnom, istovremeno besmislenom i uzaludnom sudbinom mađarskih vojnika na Istočnom frontu januara 1943.

Reditelj predstave Andraš Urban na današnjoj se konferenciji za medije osvrnuo na istorijat teksta Totovi koji nastaje kad je Mađarska pod "čizmom Sovjetskog saveza" bila u vremenu cenzure.

Emir Hajdarović: 'Ko zaboravi svoju historiju rizikuje i svoju budućnost'

Emir Hajdarović: 'Ko zaboravi svoju historiju rizikuje i svoju budućnost'

Ovo je, kako je naveo Urban, predstava koja govori o čovjekovoj želji za sigurnošću i čovjekovoj želji za slobodom. To je i priča o malom čovjeku koji brani život na koji je navikao.

Dramaturginja Vedrana Božinović istakla je da su Totovi predstava koja govori o specifičnim odnosima u društvu, cenzuri ali i predstava koja se i nas tiče. Iako na našim prostorima, navela je ona, nemamo javnu cenzuru, "sami smo tako dobro izdresirani da znamo tačno gdje su te nevidljive granice".

"Totovi su beskrajno smiješan komad u kojem gledamo kako jedna porodica, jedan čovjek počnu da rade protiv sebe da bi zadovoljili nekoga. Smijemo se njihovoj naivnosti, njihovoj želji da ugode svim onim stvarima koje prepoznajemo i kod sebe. Do onog trenutka dok ne shvatimo koliko su Totovi zapravo mi", kazala je, između ostalog, Božinović.

U predstavi igraju Davor Sabo, Sead Pandur, Adnan Kreso, Džana Džanić, Ana Mia Karić, Snežana Bogićević i Emir Fejzić.

Autorski tim predstave čine scenografkinja i kostimografkinja Adisa Vatreš Selimović, dramaturginja Vedrana Božinović i kompozitorica Irena Popović Dragovic.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije