Na sceni SARTR-a premijera predstave 'Phantom leg – postapokaliptična priča'

0
Radiosarajevo.ba
Na sceni SARTR-a premijera predstave 'Phantom leg – postapokaliptična priča'
Foto: SARTR / U subotu premijera predstave

U subotu na sceni SARTR-a. sa početkom u 20h biće izvedena premijera predstave "Phantom leg – postapokaliptična priča" - autorski projekat Thomasa Steyaert-a!
Thomas Steyaert ovu predstavu definira kao Distopijsku fikciju u kojoj se san i stvarnost spajaju u nadrealističnu priču.

U "Fantomskoj nozi" izvođači stvaraju performativna iskustva unutar strogih formi i/ili grade fizički komunikativni dijalog s osobama ili iskustvima iz prošlosti, sugerirajući osjećaj usamljenosti i traženja smisla. Izvođači žive u postapokaliptičnom vremenu, u distopijskoj fikciji.

Poseban fokus će biti posvećen Thomasovoj najnovijoj fazi njegovog rada u kojoj se materijali/predmeti uvode kao posrednici komunikacije između izvođača, stvarajući hibridne skulpturalne elemente između izvođača i aktiviranog objekta. Ova predstava se može posmatrati u analogiji sa unutrašnjim kretanjima društva – pokretima koji testiraju, mapiraju i transformišu specifičnu postojeću strukturu u određenom trenutku vremena, stvarajući mogućnost za višestruko čitanje, kao i prepoznavanje osnovnih ljudskih vrednosti i aspekata odnosa.

Preminuo čovjek koji se zapalio ispred sudnice u kojoj traje proces protiv Donalda Trumpa

Preminuo čovjek koji se zapalio ispred sudnice u kojoj traje proces protiv Donalda Trumpa

"Ako je distopija zamišljeno opresivno ili nestabilno društvo, postapokaliptična priča se odvija nakon što je katastrofa potpuno zbrisala civilizaciju. To je refleksija na čovječanstvo kakvo poznajemo i suočavanje sa zastrašujućom budućnošću, koje nudi uvid u to kako bi izgledala obnova globalnih zajednica", navodi Thomas Steyaert

Produkcija: Sarajevski ratni teatar SARTR

Kreacija i koreografija: Thomas Steyaert

Izvedba: Ajra Branković, Belma Lizde Kurt, Ema Osmanović, Nedim Džinović, Amar Selimović, Thomas Steyaert, Hana Zrno

Scenografija: Daniel Premec, Thomas Steyaert

Kostimografija: Irma Saje

Dizajn svjetla: Aleš Kurt, Thomas Steyaert, Nedim Pejdah

Reprize predstave "Phantom leg – postapokaliptična priča" zakazane su za 12. i 13. juni u 20h.

Rezervacije ulaznica mogu se izvršiti putem telefona 033 664 070 ili slanjem poruke u inbox Sarajevskog ratnog teatra SARTR.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije