Zastupnici tri stranke: Naslijeđe ne smije počivati samo na projektima

1
Radiosarajevo.ba
Zastupnici tri stranke: Naslijeđe ne smije počivati samo na projektima
Foto: IRI / Federalni zastupnici posjetili Zemlajski muzej BiH i Umjetnička galerija BiH

Višestranačka Grupa za zaštitu kulturnog, historijskog i prirodnog naslijeđa koju čine federalni zastupnici Amer Obradović (Nezavisni blok), Nasiha Pozder (Naša stranka) i Lana Prlić (SDP), posjetili su Zemaljski muzej BiH i Umjetničku galeriju BiH.

U razgovoru sa rukovodstvom ove dvije važne državne institucije razmijenjene su informacije o aktuelnim programima i projektima, kao i o mogućim statusnim rješenjima za njihovo funkcionisanje. Direktor Zemaljskog muzeja BiH Mirsad Sijarić informisao je zastupnike o potrebi hitne sanacije fasade na zgradi koja se obrušava, kao i projektu revitalizacija centralnog dijela Botaničkog vrta, čijom realizacijom bi se osigurala zaštita i unapređenje zbirki koje se nalaze u vrtu, osigurali bi se bolji uslovi za materijal u podzemnim depoima koji s njim graniče, te time podigao funkcionalni i estetski nivo vrta i cijelog Muzeja.

U Umjetničkoj galeriji BiH, Grupa za zaštitu naslijeđa posjetila je stalne postavke, kao i depo gdje se čuvaju umjetnički artefakakti od neprocjenjive vrijednosti. Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH, ponovio je svoj apel da se riješi status i finansiranje ove kulturne institucije, te zatražio da se uputi inicijativa Vladi Federacije BiH za jednokratnom pomoći zbog prevazilaženja trenutne finansijske krize Galerije.

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

Također, istaknuta je potreba da se preciznije definiraju sredstva koja su već alocirana u grantu za institucije kulture od značaja za BiH, kako ne bi dolazilo do zloupotrebe kod rasporeda ovih sredstava, a što se, nažalost, dešava.

''Svi smo svjesni teške situacije uposlenika ovih institucija. Svjesni smo i naše pozicije i naših mogućnosti. Želimo saslušati probleme, ali i ideje i projekte, te učiniti makar i najmanji korak da se poboljša briga o naslijeđu i institucijama koje o njemu brinu. Zemaljski muzej BiH za nas predstavlja simbol i ponos svih naroda ove zemlje, ali odnos prema njemu nažalost govori o destrukciji kulture, društva i države.

To se mora mijenjati, kao što se mora mijenjati i odnos prema Umjetničkoj galeriji BiH, čija zbirka vas jednostavno ne može ostaviti ravnodušnim. Statusna pitanja ovih institucija predstavljaju ozbiljan državnički problem, te ne dopuštaju iskorištavanje potencijala koje one imaju. Naša Grupa će i dalje predlagati rješenja u Parlamentu, te upućivati inicijative koje promovišu i stavljaju naslijeđe u fokus, ali i otvaraju taj neiskorišteni potencijal. Naš zajednički zaključak je da naslijeđe ne može počivati samo na projektima, nego mora imati sistemska rješenja i mi ćemo na tome raditi'', kazali su zastupnici.

Međunarodni republikanski institut (IRI) nastavlja sa podrškom ovoj i sličnim međustranačkim parlamentarnim inicijativama, koje su i u ranijim primjerima povezivanja rezultirali sa većim brojem prijedloga i rješenja u Parlamentu Federacije, ali i pojedinim pozitivnim odgovorima Vlade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije