Veče klasične gitare u izvedbi Sanela Redžića u Kamernom teatru 55

1
Radiosarajevo.ba
Veče klasične gitare u izvedbi Sanela Redžića u Kamernom teatru 55
Foto: Kamerni teatar 55 / Veče klasične gitare u izvedbi Sanela Redžića

Kamerni teatar 55 će ugostiti Sanela Redžića jednog od najperspektivnijih i virtuoznijih gitarista mlađe generacije koji je uz širok repertoar od barokne pa sve do moderne muzike, stvorio važno ime na internacionalnoj sceni.

„Veče klasične gitare“ u izvedbi Sanela Redžića će se održati 16. aprila u 20:30 sati na sceni Kamernog teatra 55.

Sanel Redžić je završio Osnovnu muzičku školu u Tuzli sa najvišim ocjenama. Nakon toga se upisuje na Muzičku akademiju "Franz Liszt" u Weimaru, gdje je završio diplomski, master i konzertexamen studij kod velikana u svijetu gitare - Thomasa Müllera-Peringa i Ricarda Gallena.

Ramo Isak nakon posjeta: 'Miloradu Dodiku sam poručio da je Banja Luka i moj grad'

Ramo Isak nakon posjeta: 'Miloradu Dodiku sam poručio da je Banja Luka i moj grad'

Od 2006. godine konstantno nastupa širom svijeta, kako solo tako i u različitim kamernim ansamblima te sa orkestrima i do sada je oduševio publiku i medije na nekoliko stotina koncerata u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj, Bugarskoj, Ukrajini, Poljskoj, Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Belgiji, Španiji, Italiji, Francuskoj, Holandiji, Velikoj Britaniji, Grčkoj, Kipru, Portugalu, Meksiku, Čileu, Kini, Japanu, Indiji, Iranu i SAD-u.

Koncertirao je na profiliranim binama kao što su Concertgebouw Amsterdam, Tokyo Bunka Kaikan Recital Hall, Hakuju Hall te Yamaha Hall u Tokiju, Internacionalna kuća muzike u Moskvi, Smetana Hall u Pragu, Gasteig u Minhenu, National Philharmonic of Ukraine, Philharmonic Paul Constantinescu Ploiesti i mnogim drugim.

Osvajanjem stipendije na najvećem njemačkom takmičenju za klasičnu muziku održanom u Bonu 2016. godine, Sanel je dobio priliku da nastupa u duetima sa violončelistima širom Njemačke u sezoni 2017/18.

Na internacionalnim takmičenjima kao što su Tokyo i Tychy, "Forum Gitarre Wien", Markneukirchen, Changsha u Kini, Parkening takmičenje u Malibuu, "Anna Amalia" Weimar, Fernando Sor Rim, Emilio Pujol Sassari, Iserlohn, "Andres Segovia" Velbert, Kutna Hora, "Guitarmania" u Lisabonu ili "Guitar Art Festival" u Beogradu, stekao je 36 važnih nagrada i priznanja za svoj rad.

U međuvremenu je i sam postao član žirija, na mnogim takmičenjima za mlade gitariste, te redovno održava masterklase na festivalima širom svijeta te prestižnim univerzitetima.

Od 2006. godine Sanel Redžić je snimao CD-ove u Sarajevu, Lajpzigu za MDR, Kelnu te Beogradu. Osim toga imao je priliku snimati za mnoge radio i TV stanice.
Mnogi kompozitori poput Vojislava Ivanovića, Konstantina Vassilieva ili Jana Depretera su pisali i posvetili neka od svojih djela Sanelu Redžiću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije