Zapamtite njegovo ime: Mladi Nadir Hošić je nova pijanistička zvijezda

V.A.Z.
Zapamtite njegovo ime: Mladi Nadir Hošić je nova pijanistička zvijezda
Vanja Čerimagić / Ivan Križanac
Zajedničkim koncertom sa Sarajevskom filharmonijom, završene su tradicionalne Majske muzičke svečanosti.

U mjesec dana trajanja i desetak koncerata na različitim lokacijama u Sarajevu, studenti  i profesori Muzičke akademije u Sarajevu pokazali  visok umjetnički nivo. 

Publika u Sarajevu već je navikla da  je mjesec maj  obilježen bogatim muzičkim događanjima, a desete po redu Majske muzičke svečanosti, ove godine su dale  kvalitetan doprinost tome. 

Obilježavajući 63. godine rada Muzičke akademije u Sarajevu, ova manifestacija u prvi plan je izbacila i neka imena koja ćemo u  buduće zasigurno često sretati u muzičkom životu naše zemlje. 

Na sinoćnjoj sjajnoj završnici festivala, na zajedničkom koncertu studenata i Sarajevske filharmonije, zablistao je  pijanista Nadir Hošić, student prve godine u klasi profesora Dragana Opančića.  

On je, s nevjerovatnom lakoćom i zrelošću odsvirao Klavirski koncert op. 54 u A-molu Roberta Schumanna, prikazavši svoj izniman talenat , muzički senzibilitet i tehničku pouzdanost.

Sinoćnji koncert, održan pred prepunom dvoranom Narodnog pozorišta u Sarajevu, bio je prilika da upoznamo tri mlada dirigenta. 

Koncert je otvorio Jure Bučević koji je dirigirao Tragičnu uvertiru op. 81 u D-molu Johannesa Brahmsa.  U pomenutoj izvedbi Schumannovog koncerta predstavio se Fuad Šetić, student 4. godine dirigovanja kod profesora Ognjena Bomoštara. 

Drugi dio koncerta  obilježio je publici već poznat Ivan Križanac, student postdiplomskog studija dirigovanja. On je,  dobro pripremljen i siguran, sarajevki orkestar vodio kroz izvedbu glasovite Patetične simfonije ruskog velikana Čajkovskog.

Zahvaljujući dobroj organizaciji Muzičke akademije u Sarajevu, ovogodišnje Majske muzičke svečanosti nisu oskudijevale publikom, što je još jedan dokaz da Sarajevo i Bosna i Hercegovina imaju sve kvalitetniji muzički život.  

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije