Zanimljivi naslovi na sceni Narodnog pozorišta Mostar u novembru: Pronađite predstavu za sebe

0
Radiosarajevo.ba
Zanimljivi naslovi na sceni Narodnog pozorišta Mostar u novembru: Pronađite predstavu za sebe
Foto: Narodno pozorište Mostar / Identitluk, predstava

U mjesecu novembru ljubitelje pozorišne umjetnosti očekuju zanimljivi naslovi na sceni Narodnog pozorišta Mostar.

Već u petak, 04. novembra 2022. godine, u Studiju 64 bit će izvedena predstava "Alfa Beta" Edwarda Anthonya Whiteheada, u režiji Saše Oručevića, sa početkom u 20 sati. "Alfa Beta" zanimljiva je, dinamična i univerzalna priča o ljudskoj otuđenosti, otuđenosti od sebe i od drugih.

Priča o dubokim intimnih strahovima oslikanim u likovima bračnih partnera koji proživljavaju vlastite krize izbora i odluka koje oblikuju njihove živote. Propitujući smisao braka, likovi dovode pod znak pitanja i uvriježene vrijednosti koje su uz brak vezane, i postavljaju pitanje da li su naša očekivanja prevarena? U predstavi igraju Fatima Kazazić Obad i Saša Oručević.

Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije

Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije

Uzbudljiv aprilski program  u Narodnom pozorištu Mostar

Uzbudljiv aprilski program u Narodnom pozorištu Mostar

Predstava "Zbogom, Kalifornijo!" autorice Emine Kovačević, u režiji Lajle Kaikčije na rasporedu je u petak, 11. novembra, sa početkom u 20 sati. "Zbogom, Kalifornijo!" je mostarska predstava o odlasku i ostanku, o prošlosti i budućnosti, o ljubavi. U predstavi igraju Gordana Boban (k.g.)/Amela Kreso, Jasmin Krpo, Emir Spahić, Fatima Kazazić Obad, Emir Sejfić, Ajla Hamzić i Ali Kamer Aksoy (k.g.).

Nakon izvedbe na sceni NPM-a ansambl predstave putuje za Tuzlu gdje će sa pomenutom predstavom u srijedu, 16. novembar, u 19:30 sati, nastupiti u okviru festivala "Tuzlanski pozorišni dani".

Narodno pozorište Mostar i ove godine je dio manifestacije Europska noć teatra – Noć teatra za Bosnu i Hercgovinu. Ovaj jedinstveni jednodnevni događaj posvećen je scenskim i izvedbenim umjetnostima, a u okviru istog na Velikoj sceni NPM-a u subotu, 19. novembra, u 20 sati, bit će izvedena predstava "Zbogom, Kalifornijo!" autorice Emine Kovačević, u režiji Lajle Kaikčije.

Ulaz na predstavu je besplatan uz obavezno prethodno preuzimanje ulaznica na blagajni NPM-a.

Predstava "Identitluk" autorski projekat ansambla predstave, režiserke Tanje Miletić Oručević i dramaturga Dragana Komadine, a prema motivima djela Amina Maaloufa, bit će odigrana u utorak, 22. novembra, sa početkom u 20 sati. "Identitluk" suočava dominantne bosanskohercegovačke identitete u okviru jednog seminara o pomirenju koji se izravno referira na Maaloufov esej 'U ime identiteta'. Seminar ubrzo postaje drugi plan predstave, dok u prvom planu sve jače dolaze do izražaja pitanja pripadnosti, vrijednosti i onog stalnog: "čije je bolje?''. Na satiričan način propituju se identiteti i njihovo plitko shvatanje u našem društvu, te otvaraju pitanja koja potiču razmišljanje o vlastitom identitetu.

Predstava je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta u Mostaru, Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i Studija za izvedbene umjetnosti iz Mostara. Glumačku postavu čine: Fatima Kazazić Obad, Ajla Hamzić, Amela Kreso, Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko, Ivo Krešić, Dražen Pavlović i Nedim Malkočević.

Zbogom, Kalifornijo, predstava
Foto: Narodno pozorište Mostar: Zbogom, Kalifornijo, predstava

Ulaznice

Ulaznice po cijeni od 10 KM, sa popustom za učenike, studente i penzionere 5 KM, u prodaji su na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9 - 14 sati. Rezervacije: na broj 036/550-128, mail: marketing@npm.ba, porukom u inbox na Facebook ili Instagram stranici Narodnog pozorišta Mostar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije