'Zamrznuti' baletni pokreti na izložbi 'Veliki format'

V.A.Z.
'Zamrznuti' baletni pokreti na izložbi 'Veliki format'
Ljepota baletne umjetnosti pretočena u umjetnost fotografije - tako se ukratko može opisati izložba Veliki format.

Ovom izložbom otvorit će se ovogodišnji, sedmi Balet Fest, a svečanost otvaranja predviđena je za četvrtak 22. septembar u galeriji Novi Hram.

U ambijentu Novog Hrama postavljena je izložba koja se sastoji od fotografija Fuada Foče i plakata za dosadašnjih sedam izdanja Balet Festa, koje potpisuje dizajner Emir Operta.

Ono što je Balet Fest ne odvija se samo na baletnoj pozornici, već je vidljivo i široj javnosti putem plakata. Zato je veoma važno na koji način ovaj medij komunicira baletnu poruku.

Svaki dosadašnji plakat za ovaj festival temelji se na fotografiji balerine koja je uhvaćena u određenoj, savršenoj baletnoj pozi. Tu je i karakteristični logo koji sadrži slova BFS, dizajnirana tako da dočaravaju igru i pokret. Autor plakata naglasio je kako je za njega kao dizajnera posebno zadovoljstvo raditi ovakav projekt, s obzirom na to da je riječ o umjetničkom festivalu a ne o komercijalnom događaju.

Fuad Fočo, fotoreporter koji se svakog dana u okviru svog posla bavi aktuelnim političkim događajima, u baletu pronalazi smiraj i inspiraciju. Njegove fotografije igrača, nastale na dosadašnjim izdanjima Balet Festa, dočaravaju ne samo savršenstvo poze, već i sav trud, rad i muku koje su prethodili onome što gledatelji vide na sceni.

Osim ove izložbe, Balet Fest nam donosi dva vrhunska scenska događaja. U ponedjeljak 26. septembra na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu imamo priliku vidjeti predstavu Priča o vojniku  u izvođenju Bitef Dance Company,  a u srijedu 28. septembra na programu je Gala koncert solista koji dolaze iz državnih baleta zemalja bivše Jugoslavije.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije