Sedmi put u Sarajevu: Balet Fest proslavit će umjetnost pokreta

V.A.Z.
Sedmi put u Sarajevu: Balet Fest proslavit će umjetnost pokreta
/ Balet Fest 2016
Ljubitelji baletne umjetnosti znaju da je kraj septembra rezerviran za Balet Fest.

Ovo je jedini festival u našoj zemlji kojem je u fokusu plesna umjetnost, stoga je itekako dragocjen u cjelokupnom kulturnom životu.

Direktorica festivala Edina Papo na današnjoj konferenciji za medije najavila je da će ovogodišnje izdanje trajati od 22. do 28. septembra.

Iako programski limitiran na samo dvije predstave i jednu izložbu, u pogledu kvaliteta Balet Fest nam  nudi sami vrh.

Krenimo od kraja:  u srijedu 28. septembra na pozornici Narodnog pozorišta u Sarajevu okupit će se prvaci i solisti najvećih baletnih kuća u regionu, na velikom Gala koncertu. Ovaj događaj jedinstven je jer u posljednja dva i pol desetljeća niko na jednom mjestu nije okupio najbolje igrače iz Ljubljane, Zagreba, Beograda, Skopja i Sarajeva.  SVe su to kuće, uključujući i naš sarajevski Balet, koje imaju respektabilne tradicije i čiji ansambli nadograđuju stabilne temelje ruske škole. Na ovoj gali ćemo uživati uz presjek najvažnijih repertoarskih predstava, pa ćemo tako imati priliku uživati uz numere iz Šeherezade, LAbuđeg jezera, Dr. Živaga, Giselle, Uspavane ljepotice, te savremenih baleta She to Him and I, te Ko to tamo peva

Ako ste ljubitelj klasičnog baleta ne oklijevajte s rezervacijom ulaznice, s obzirom da je interes publike velik. 

Ponedjeljak 26. septembra  je termin za miljenike sarajevske publike, beogradsku Bitef Dance Company. Baletna kuća koja dugi niz godina njeguje avangardni izraz i sa kojim rade najbolji  koreografi, a među njima Gaj Vajcman i Roni Haver koji potpisuju predstavu koju ćemo vidjeti na  Balet Festu. 'Priča o vojniku' nastala je 1918 godine iz muzičke radionice poznatog kompozitora Igora Stravinskog. Ova predstava i danas je po svojoj tematici aktuelna i govori o moralnoj dilemi vojnika koji se vratio iz rata.

"Plesači Bitef Dance Company su sposobni, vješti, duhoviti, obrazovani i stabilni, a igraju sa strašću. Čuvena Martha Graham rekla je da je balet, osim tehnike, i velika strast, a to je upravo ono što Bitef Dance Company ima u svojim predstavama. Svako njihovo gostovanje u Sarajevu je događaj", naglasila je Edina Papo.

Obje ove predstave  održat će se u dvorani Narodnog pozorišta u Sarajevu, čija direktorica Marijela Margeta Hašimbegović naglasila da će ova kuća i u budućnosti biti uz Balet Fest.

"Balet Fest nije samo događaj već i proces. Ovaj festival potiče interkulturalni dijalog, povezuje različitosti i promovira baletnu i pozorišnu umjetnost. Balet Fest je toliko potreban jer uzdiže plesnu umjetnost, a takvi su događaji rijetki. Takođe nam daje priliku da se uporedimo, da vidimo druge i da sagledamo gdje smo mi", naglasila je Margeta Hašimbegović te izrazila zahvalnost Edini Papo što godinama ulaže svoje znanje i energiju u to.

Ljepota plesne umejtnosti neće samo biti prikazana kroz predstave, već i kroz umjetnost  fotografije.  Izložba naziva 'Veliki format' ujedinit će vizualne radove koji su pratili dosadašnja izdanja Balet Festa. Dizajner Emir Operta za svoje plakate pažljivo je odabirao profesionalno oblikovane baletne poze, te su i na taj način plakati svjedočili o velikoj umjetnosti pokreta.  Te pokrete na svojim je fotografijama zaustavio Fuad Fočo. Prostor u kojem će vizuali biti prikazani je galerija Novi Hram, a izložba se otvara u četvrtak 22. septembra.

Mihajlo Atijas, voditelj ove galerije, iskazao je veliko zadovoljstvo što će ovaj prostor postati privremeni dom  scenskim fotografijama.    

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije