Zabranjeni crtići stižu na 11. Pravo Ljudski Film Festival

Radiosarajevo.ba
Zabranjeni crtići stižu na 11. Pravo Ljudski Film Festival
Četvrti dan na 11. Pravo Ljudski Film Festivalu i Zumiraj prava festivalu za mlade donosi najviše filmova do sada: ne samo za odraslu već i najmlađu publiku.

Početak dana obilježiti će program Zumići, blok animiranih filmova primjeren za djecu do sedam godina iz istočne evrope nastalih sredinom 20. stoljeća.

Najmlađe na 11. izdanju program Zumići čeka u Kinu Meeting Point u 12 sati. 

Glavni program otvara se još jednim dokumentarnim jutrom, odnosno otvorenim doručkom i diskusijom u galeriji Duplex100m2. Tema današnjeg predavanja je Stvaralačka sloboda u filmu, naročito na u formi kratkog filma. Na dokumentarnom jutru govore Ibro Hasanović, Keina Espineira i Manel Raga Raga.

Nastavljajući izbor programa Zumići, na ovogodišnjem programu Zumiraj Istočnoevropski animirani  lm: O ljubavi u Art Kinu Kriterion premijerno se prikazuje izbor hrabrih, neobičnih i vizuelno naročitih avangardnih animiranih filmova. Autori i autorice zastupljeni na ovom programu stvarali su na prostorima SSSRa tokom prethodnog stoljeća, i prvi na svojim prostorima koristili animaciju kao alat pobune. Neki od autora i autorica na programu pripadaju prvim čiji su filmovi bili zabranjeni od strane države.

Program Zumiraj dokumentarni film donosi bosanskohercegovačke premijere nekih od najvećih kreativnih dokumentarnih filmova prethodnih godinu dana a koji se bave pitanjima mladih, te na ovom izdanju Zumiraj prava festivala za mlade, temom ljubavi kroz različite tačke gledišta. Program počinje u 14h u Art Kinu Kriterion, a praćen je otvorenim razgovorom za jednim od autora, Mirzom Skenderagićem.  Radove sa regionalnih filmskih škola Zumiraj prava festival za mlade dovodi i ove godine u Art Kino Kriterion. Na programu su od 18h.

Takmičarski program extra muros danas se zatvara projekcijama posljednjih 3 filma - na programu su 5. oktobar (16h), Ama-san (20h) i Gđa. B, Sjevernokoreanka (22h) u Kinu Meeting Point. Današnji blok extra muros filmova donosi nam priču o čovjeku koji, sa par preostalih sedmica prije ozbiljne i riskantne operacije, odlazi na slobodnu avanturu (5. oktobar), nevjerovatan i umirujući prikaz života japanskih lovkinja na bisere (Ama-san)  i neočekivanu životnu priču anonimne Sjevernokoreanke koja, nakon bijega iz svoje države, u teškim životnim okolnostima postaje krijumčarka ljudi.

Filmove sadašnjih autora i autorica gledamo na posebnom programu Ove je kuće izgradila velika želja u Ars Aeviju u 18h, a u današnjem bloku planirani su radovi čak tri autora koji rade, odnosno potiču iz BIH.

Publika, na trećem danu Festivala, ima priliku pogledati nekoliko blokova vrlo različitih filmova u smislu audiovizualnog jezika. Oni u žurbi ali i želji za posebnim audiovizualnim iskustvom zasigurno će se povezati sa trećim i posljednjim programom Kratkih filmova u galeriji Duplex100m2 u 22h.

Ulaz na sve projekcije na 11. Pravo Ljudski Film Festivalu je slobodan.

 

Više o programu i programskim sadržajima saznajte na pravoljudski.org.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije