Predstavljamo program Extra Muros

Radiosarajevo.ba
Predstavljamo program Extra Muros
/ Aždaja u kamenu
U Sarajevu se od 9. do 14. novembra održava jedanaesti Pravo Ljudski Film Festival na kojem se prikazuje 90 autorskih dokumentarnih, animiranih i kratkih filmova.

Među atraktivnim programima festivala je Extra Muros - takmičarski program. 

Ove godine, Extra Muros predstavlja osam debitantskih filmova čiji autori i autorice kroz specifičan audiovizuelni jezik produbljuju, mijenjaju ili kreiraju nove pristupe filmu. Pravo Ljudski Film Festival smatra da ne postoje pravila u umjetnosti, kao ni jedan jedinstveni i svima prikladan filmski jezik, niti način da se nešto takvo nauči i standardizira, i u skladu s tim s naročitom strašću nastavlja pridavati jednaku pažnju sadašnjim autorima i autoricama na svom novom izdanju.

Extra Muros nagradu za najboljeg/u novog/u autora/icu 11. Pravo Ljudski Film Festivala dodjeljuje žiri u sastavu Corinne Bopp (France), Diana Toucedo (Barcelona), Ibro Hasanović (Kosovo), Nuno Lisboa (Portugal) i Tanja Vrvilo (Zagreb). Kao i na prethodnim izdanjima, Extra Muros nagrada koju Festival dodjeljuje pobjedničkom filmu je umjetnina - odnosno ovaj put, u suradnji s galerijom Duplex 100m2, Vlasništvo Praznine umjetnika Jusufa Hadžifejzovića.

Film otvaranja Extra Muros na 11. Pravo Ljudski Film Festivalu je Nije krava na ledu autora Eloyja Domíngueza Seréna. Projekcija ovog filma planirana je za četvrtak, 10. novembra u kinu Meeting Point, s početkom u 18.00 sati. Ovo je priča o mladom galicijskom autoru koji emigrira u Švedsku i gdje radi povremene i nestalne poslove. Učenje novog jezika i fascinacija švedskim pejzažom postaju sila koja ga vodi usprkos teškim životnim uvjetima. Dok uči o kulturi, društvu i načinima života, usvaja novi identitet.

Također na drugom danu Festivala publika će imati priliku pogledati film Đulistan, zemlja ruža autorice Zaynê Akyol. Ovaj film govori o naoružanoj jedinici PKK – Kurdistanske radničke partije koja je ujedno i aktivan gerilski pokret. Misija ovih žena je odbraniti kurdski teritorij od Iraka i Sirije te poraziti IS, sve vrijeme utjelovljujući revolucionarnu ideju ženske moći. Dok autorica Zaynê Akyol slijedi njihove strogo uređene živote, borkinje kao što su Rojan i Sozdar dijele s gledaocima najintimnije misli i snove.

Treći dan Festivala takmičarski program nastavlja film Kraj svijeta, poljske autorice Monike Pawluczuk. Ovaj intiman, kreativan i iznimno vizuelan dokumentarni film gdje se više priča prepliće u jedinstvenom narativu tokom jedne noći. U velikom gradu, mnogo je ljudi sjedinjeno u jednoj potrebi – mučeni samoćom, samo žele razgovarati s nekim. Kraj svijeta na programu je u petak u 16 sati.

U 18 sati u petak, film Solar, autora Manuela Abramovicha je priča o Flaviu Cabobiancu koji je 1991. godine objavio knjigu Dolazim sa sunca. Imao je deset godina i sebe je proglasio vjesnikom s drugih planeta. Dvadeset godina poslije, Flavio odlučuje ponovno izdati knjigu te postati dijelom dokumentarnog filma o svojoj priči. Nakon pune godine snimanja Flavio, nezadovoljan postavljenim ulogama, želi se zamijeniti za mjesto s režiserom.

Petak navečer na Extra Murosprogramu počinje u 20 sati. Tokom noći pa sve do zore, argentinski pisac Alberto Laiseca pristaje da odgovara na pitanja postavljena likovima iz njegovih djela - ovo je sažetak filma Aždaja u kamenu, autora Ignasija Duartea.

Film 5. oktobar autora Martina Kollara je mirna priča o čovjeku koji, bivajući suočen s tek nekoliko preostalih mjeseci svog života, odlazi na skitničarsko putovanje sa završnim rokom - 5. oktobra. Ovo je prvi film Extra Muros programa u subotu, s projekcijom u 16 sati.

Ama –San je film portugalske autorice Cláudije Varejão koji govori o dvije hiljade godina dugoj japanskoj tradiciji žena ronilaca čiji je posao da pronalaze bisere. Film je na programu u subotu, 12. novembra, u 18 sati.

Program Extra Muros u subotu u 20 sati zatvara film Gđa B, Sjevernokoreanka, autora Yero Juna, prati životnu priču Gđe B koju su krijumčari prisilno prodali kineskom farmeru. Kako bi u Kini uspjela preživjeti i pomoći svojoj porodici koja je ostala u Sjevernoj Koreji, ona počinje krijumčariti drogu. Njen život odjednom poprima potpuno drukčiji tok.

Dobitni film nagrade za najboljeg/u novog/u autora/icu 11. Pravo Ljudski Film Festivala bit će proglašen na zatvaranju izdanja u ponedeljak, 14. novembra u 20 sati. 

Svi filmovi iz ovog programa moći će se pogledati u kinu Meeting Point, a ulaz na projekcije je besplatan. 

Više o programu i programskim sadržajima saznajte na pravoljudski.org.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije