Festival za mlade na 11. Pravo Ljudski Film Festivalu

Fena
Festival za mlade na 11. Pravo Ljudski Film Festivalu
Treći dan na 11. Pravo Ljudski Film Festivalu u Sarajevu ujedno je i dan otvaranja festivala za mlade 'Zumiraj prava', saopćili su organizatori.

Počet će večeras u 20 sati u Art kinu Kriterion prikazivanjem filma Ufurani autora Oliviera Babineta.

U tom kinu će biti prikazano 37 svjetski nagrađivanih filmova u pet programskih sekcija. 

'Zumiraj prava' u naredna tri dana donosi čak 21 animirani film, uključujući posebnu retrospektivu istočnoevropskog animiranog filma i program animiranih filmova 'Zumići', namijenjen najmlađoj publici, kao i 'Zumiraj ljubav' kroz strip radionicu za mlade.

Na programu su i neki od najvećih kreativnih dokumentarnih filmova posljednje godine, kao i radovi mladih autora s regionalnih filmskih škola.

Petak na glavnom programu 11. Pravo Ljudski Film Festivala počinje doručkom i predavanjem o temi 'Leksikon govora o novim autorima i autoricama'.

Prvog od tri dokumentarna jutra na Festivalu, publika će razgovarati s autorima filmova ovogodišnjeg izdanja - Selmom Doborac, Johannesom Gierlinerom, Dianom Toucedo i Stefanom Weinertom. 

Takmičarski program extra muros u Kinu Meeting Point nastavlja se filmom Kraj svijeta Monike Pawluczuk te Solarom Manuela Abramovicha. Prvi je vizuelno-romantična priča o usamljenim ljudima u velikom gradu koji se međusobno pokušavaju pronaći, a Solar je nevjerovatna priča o Flaviu Cabobiancu koji je s deset godina objavio knjigu Dolazim sa sunca i time sebe proglasio vjesnikom s drugih planeta. Dvadeset godina poslije, Flavio odlučuje ponovno izdati knjigu te postati dijelom dokumentarnog filma o njegovoj priči.

Na Re:versus programu trećeg dana festivala je film Havarija Philipa Scheffnera u Ars Aeviju, priča o 14. septembru 2012. godine, kada kruzer 'Morska avantura' prijavljuje Španskom obalnom spasilačkom centru plutajući čamac s 13 osoba na otvorenom moru. 

Za petak je najavljen program kratkih filmova u galeriji Duplex. Publika će pogledati neke od najradikalnijih kratkih filmova na Festivalu te prisustvovati otvorenom razgovoru s autoricom Dianom Toucedo.

Kao i prošle godine, na programu je i film Ovo nije kućni video autorice Chantal Akerman u kinu Meeting Point, kao i Poklon iz prošlosti u Ars Aeviju. 

'Zumiraj prava' festival za mlade zatvara se filmom poznatog svjetskog redatelja Erika Gandinija Švedska teorija ljubavi. 

Ulaz za sve projekcije na 11. Pravo Ljudski Film Festivalu je slobodan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije