Vrati se, Joss!

Vesna Andree Zaimović
Vrati se, Joss!
Devedeset minuta nastupa britanske soul dive sarajevska publika dugo će pamtiti.

Joss Stone je na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu nastupila u kamernoj verziji, samo uz pratnju jednog, ali izvrsnog gitariste kojeg je predstavila kao Leona

I mada se u određenim momentima činilo da bi  više muzičara iza nje koncert učinili još boljim,  recimo da je zvučala izvrsno. Njen voluminozni vokal,  aktivna komunikacija s publikom i neodoljiv šarm ispunili su prostor i prisutne držali posvećenima svo vrijeme nastupa.  

Joss Stone je predstavila presjek svog stvaralaštva, od novih pjesama, pa do najvećih hitova.  Uz pjesmu Super Duper Love podigla je publiku na noge, a u Fell In Love With A Boy pozvala je da horski pjeva dionice pratećih vokala. Bilo je tu i covera, poput dva popularna gospela: People Get Readdy i Son of a Preacher Man.

Dvadesetdevetogodišnja soul pjevačica uvjerila nas je da posjeduje ne samo iznimne umjetničke kvalitete i  vokalne kapacitete, već i da je nevjerovatno iskusna u stvaranju prisnog odnosa sa publikom. Tradicionalno nastupajući bosa, ona već u prvoj pjesmi ruši nevidljivi zid koji pozornicu dijeli od gledališta. Potom klekne na pod i podari vam dušu. A kad koncert poodmakne, ona zamoli da joj se donese čaj, kojeg u pauzama između pjesama, sa uživanjem pijucka. 

Cijeli svoj život je, kako kaže, posvećena muzici. Njena turneja, koje je Sarajevo  jedna od stanica, nastala je iz želje da istraži i razumije muzike svih zemalja na planeti. Tako se Joss Stone otisnula na put oko svijeta, osluškujući zvukove, upijajući najbolje što neka kultura može dati i dijeleći svoju muziku sa stotinama hiljada poštovalaca širom svijeta. 

"Zaista se trudim da razumijem muziku cijelog svijeta, jer je to jedna beskrajna priča. Volim čuti kako zvuče različiti jezici, koje su boje određeni zvukovi.  Sve to što čujem je jedno sitno zrno u odnosu na svu veličinu čine muzike cijelog svijeta. Moja 'Total World Tour' uključuje sve zemlje na svijetu, čak i one u kojima nikada nisam bila - ukupno 204. To je veoma uzbudljivo i ne da mi da trepnem... i mnogo mogu da naučim, da proširim svoja saznanja. Imala sam priliku u ova dva dana oslušnuti zvukove Sarajeva. Nisam znala za ovaj grad ranije, doslovno, sve dok nisam stala nogom na ovo tlo. Jučer sam stajala na brdu iznad Sarajeva, na Žutoj Tabiji, i vidjela sam cijeli grad.  Ovo je fantastično mjesto, za mene divno iznenađenje. Za mene je važno da nemam nikakvih predubjeđenja kada odlazim na mjesta na kojima do sada nisam bila" - rekla nam je pjevačica u intervjuu koji je za portal Radiosarajevo.ba dala neposredno prije koncerta. Intervju u cjelini možete čitati na ovom linku.

Intervju sa Joss Stone slušajte u programu Radija Sarajevo, u emisiji 'Rado slušan gost' u petak u 12,10. Budite s nama na 90,2 ili nas slušajte putem web streaminga

Nakon oficijelnog dijela programa, Joss i Leon su se vratili na pozornicu, podarivši nam još jednu pjesmu za kraj - Right to be Wrong. 

Publika je htjela još, ali pravi majstori scene znaju da je koncerte najbolje završiti upravo u takvim trenucima, ostavljajući fanove željne još makar jednog bisa.

Nama je ostala želja da je u Bosni i Hercegovini čujemo ponovo, možda i sa bendom u punom sastavu. I ostalo je da joj poželimo sretan put prema Prištini koja je sljedeća stanica njene turneje. 

Kao  predgrupa uoči izlaska Joss Stone na scenu, nastupi je Fuad Backović Deen. Ovo je bio njegov prvi nastup uz pratnju dvojice muzičara na gitari i basu. Deen je kroz nekoliko svojih pjesama u ovakvoj izvedbi pokazao jedno novo muzičko lice. Akustični pristup mu odgovara i za očekivati je da ovo neće biti zadnji put da ga čujemo na ovakav način. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije