Violeta Smailović i Sarajevska filharmonija: Težak program i odlična izvedba nagrađeni ovacijama

0
Vesna Andree Zaimović
Violeta Smailović i Sarajevska filharmonija: Težak program i odlična izvedba nagrađeni ovacijama
Foto: Raisa Šehu / Violeta Smailović i dirigent Slaven Kulenović uz Sarajevsku filharmoniju

Benjamin Briten - bila je prva reakcija kada je, prije nekoliko mjeseci,  uvažna muzička umjetnica Violeta Smailović Huart dobila poziv da, kao solistkinja na violini, nastupi na koncertu kojim je Sarajevska filharmonija, u petak 16. juna, zatvorila svoju 99. umjetničku sezonu. 

Čuveni 'Koncert za violinu i orkestar' engleskog kompozitora Benjamina Brittena po mnogima je najzahtjevnije djelo violinske literature u izvedbenom smislu, ali istovemeno očaravajuće u svojoj muzičkoj originalnosti, dubini i promišljenosti. 

Violeta Smailović Huart, Sarajka s međunarodnom solističkom i pedagoškom karijerom, pomogla nam je da prvi put u Bosni i Hercegovini čujemo ovo djelo, doživimo ga u svojoj punoći i postanemo bogatiji za iznimno muzičko iskustvo.

Prvi maj - Praznik rada: Šta znače 'tri osmice' i zašto crveni karanfili

Prvi maj - Praznik rada: Šta znače 'tri osmice' i zašto crveni karanfili

Koncert kojim je Sarajevska filharmonija zatvorila sjajnu sezonu 2022/23 bio je prilika da se vjernoj publici predstavi manje poznat i, rekli bismo, engleski obojen program. Osim pomentog Brittenovog  violinskog koncerta iz 1940 godine, izvedene su i neobično lijepe "Enigma varijacije na originalnu temu op. 36" koje je engleski kompozitor Eward Elgar napisao 1899. 

Violeta Smailović uz Sarajevsku filharmoniju
Foto: Raida Šehu: Violeta Smailović uz Sarajevsku filharmoniju

Maestro Slaven Kulenović kojem je pripala čast da bude šef dirigent Sarajevske filharmonije u godini kada obilježavamo stogodišnjicu ovog orkestra, s iznimnim je senzibilitetom, sugestivno i posvećeno vodio orkestar u realizaciji ambicioznog cilja koji je u potpunosti ostvaren. Sinoćnji koncert bio je jedinstven muzički doživljaj u koji je publika uronila bez imalo zadrške. Umjetnički momenat za pamćenje. 

Solistkinja Smaiović Huart dokazala je još jednom svoju visoku poziciju na međunarodnoj violinskoj sceni. Njena umjetnička zrelost, ogromno iskustvo i prefinjena muzkalnost do punog su izražaja došli u interpretaciji Brittenovog koncerta za violinu.

Djelo inspirisano Španskim građanskim ratom, u čijoj partituri iščitavamo nadolazeće zlo koje se nadvilo nad Evropom u osvit Drugog svjetskog rata, svojim originalnim muzičkim slogom uvodi slušatelja u nova iskustva slušanja. Mnoštvo alikvotnih tonova, pizzicatta i hromatskih melodijskih pomaka koje vješta volinska ruka izvodi poput glisanda, ispit su za muzikalnost izvođača i publike. Istovremeno od orkestra i dirigenta traži se da ispolje široki izvođački kapacitet. Svi ovi zahtjevi su na sinoćnjoj izvedbi ovog čuvenog djela u potpunosti zadovoljeni.

Dirigent Slaven Kulenović uz Sarajevsku filharmoniju
Foto: Raida Šehu: Dirigent Slaven Kulenović uz Sarajevsku filharmoniju

Još jednom treba istaknuti i opravdanost prakse koja se primjenjuje tokom cijele slavljeničke sezone, da se umjesto uvertire izvode orketarske kompozicije bosanskohercegovačkih autora. Sinoć smo tako imali priliku čuti zanimljivo djelo Forged (Iskovano) čiji je autor naš savremenik Dino Rešidbegović.

Drugi do koncerta koji je bio posvećen gore pomenutim Varijacijama Edward Elgara zvučao je kao najljepše "doviđenja" kojim nas je omiljeni orkestar pozdravo uoči zaslužene ljetne pauze. 

Sljedeći koncert Sarajevske filharmonije zakazan je za 8. septembar 2023. kada će se publici kao solisti predstaviti Conradin Brobtek na violončelu i Ernesto Molinari na klarinetu.

Do tada, u ušima nam odzvanja bis kojim su se maestro i orkestar sinoć zahvalili publici za gromoglasan aplauz . Bila je to jedna od Elgarovih varijacija u kojoj je orkestar zazvučao u svom punom rasponu, od solo violina u pianissimu na početku do veličanstvenog tuttija.   

Violeta Smailović - Huart je violinistica koja u svojoj karijeri ima zabilježene nastupe na najvećim pozornicama u regiji, kao i u SAD, Japanu, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Belgiji, Holandiji, Italiji, Njemačkoj, Rusiji i Švicarskoj. Kao solistkinja nastupala je, između ostalog, s orkestrima Concertgebow Symphony Orchestra, Polish Chamber Orchestra, Orchestre de CNSM de Paris, RTV Zagreb Orchestra, Orchestre Philharmonique d’Avignon, itd. Među brojnim nagradama koje je osvajala, izdvajaju se Y. Menuhin Foundation “Live Music Now” u Francuskoj, CNSMP Concour u Avignonu u Francuskoj, te Sasakawa Peace Foundation u Japanu.

Jedna je od osnivačica festivala Muzika na žici u Sarajevu, i nastavljačica ideje svog oca, uvaženog bh. kompozitora Avde Smailovića, da muzika pripada svima. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije