Posebna osoba / Vijest o smrti Đurevske sa žaljenjem primile njene kolege

14. 09. 2017. u 11:18:00 Fena

Shares: 390

Vijest o smrti pozorišne i filmske glumice Nade Đurevske sa žaljenjem su primile njene kolege Emir Hadžihafizbegović, Dino Mustafić, Marijela Margeta-Hašimbegović i Ibrahim Spahić.

"Potresla me vijest. Nada Đurevska je bila posebna osoba, imala je svoj kosmos, svemir, bila je poprilično samozatajna, a način na koji je živjela, tako nas je i napustila", rekao je direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović.  

Prije svega, ističe, napustila nas je jedna sjajna osoba, a nakon toga i jedna sjajna umjetnica filmskih setova.

"Radio sam s njom, mnogo sam je poštovao i ovo je veliki gubitak unutar ljudskog segmenta, ali i teatarskog i filmskog", poručio je Hadžihafizbegović.  

Prisjetio se velikih projekata koje je radio s Đurevskom, kao što su Kod amidže Idriza, Viza za budućnost, a najvažniji mu je bio Čehovljev Višnjik, s glavnim ulogama.  

"Odigrala je 27 premijera u Kamernom teatru, ostavila je duboki trag, možda čak značajniji i veći nego u Narodnom pozorištu Sarajevo", smatra Hadžihafizbegović.  

Za bh. reditelja Dinu Mustafića, Nada Đurevska je bila najtalentiranija glumica i najveća umjetnica koju je u životu upoznao, a kako kaže, bila je dobrodušna, imala je lijepu energiju koja je oplemenjivala scenu i publiku koja ju je jako voljela.  

"Nada Đurevska će ostati obilježena u historiji bh. filmske i pozorišne umjetnosti sa svojim velikim glumačkim rolama koje je za publiku uvijek radila s jednom lakoćom na sceni, ali je u svom procesu iznutra odvajala najbolji dio sebe za uloge koje je tumačila", kazao je Mustafić.

Njena lepeza uloga bila je ogromna, ali ono što je krasilo je, ističe, emocija.

"Svoje prve profesionalne korake sam pravio s Nadom Đurevskom, sarađivali smo decenijama, ona je od onih glumica zbog koje se zaljubljujete u glumačku umjetnost", naglasio je Mustafić.

Direktor Internacionalnog festivala Sarajevska zima i Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić izrazio je saučešće porodici Nade Đurevske, članovima Narodnog pozorišta Sarajevo i publici, a povodom smrti legendarne bh. glumice.

"Nada Đurevska je na pozorišnim i životnim daskama bila jedinstvena. Predstave u kojima je igrala pamtimo po njenim ulogama koje je tumačila i po prepoznatljivom karakteru ličnosti koja je svojim partnerima davala inspiraciju i snagu da odigraju svoje uloge na najbolji način", rekao je Spahić. 

Reditelji i pozorišni umjetnici su, naveo je, s Đurevskom su voljeli raditi jer je stvaralačku energiju dijelila sa svima i u svakoj ulozi pokazala publici svoje vrhunsko umijeće.  

"Poštovati i voljeti samozatajnu i gordu Nadu bilo je i ostalo važno za svakoga koje imao priliku i čast da upozna glumicu kojoj je scena bila životni prostor. Ostat će zauvijek u našoj memoriji draga i mila Nada", poručio je Spahić.

Direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo Marijela Margeta Hašimbegović izjavila je za Fenu da su u toj s dubokim žaljenjem sinoć primili vijest o smrti doajenke bh. glumišta Nade Đurevske koja je bila i prvakinja drame Narodnog pozorišta.

"Nada Đurevska nas je u svojih 40 godina umjetničkog djelovanja zadužila ogromnim umjetničkim opusom i kao dokaz njenog sjajnog umjetničkog rada, govore i mnogobrojne nagrade koje je ostvarila za svoje prekrasne uloge po kojima ćemo je i pamtiti", istaknula je Hašimbegović.  

Kazala je da Đurevska nije bila samo glumica koja je plijenila na pozornici, ona je naprosto bila i sjajan čovjek, veliki čovjek ogromnog ljudskog srca.  S Nadom Đurevskom se, kaže, nemoguće oprostiti jer je ona vječno utkala sebe u naša srca.  

"Neka joj je vječna slava, a mi ćemo Nadu pamtiti po najljepšim djelima", dodala je Hašimbegović.  

Naglašava da svako ko je surađivao s Đurevskom to pamti kao ogromnu inspiraciju, dodajući da je ona ostala primjer kako treba dokraja ostati dostojanstven, ponosan i posvećen. Nada Đurevska je rođena 8. januara 1952. godine u Skoplju i jedna od najznačajnijih bosanskohercegovačkih glumica. Preminula je u 65. godini u Sarajevu.  


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA