'VHS arhitektura' zatvara ovogodišnje Dane arhitekture

Radiosarajevo.ba
'VHS arhitektura' zatvara ovogodišnje Dane arhitekture
/ Publika u velikom broju
Ogroman interes publike, vrhunska predavanja, zanimljive radionice... to su Dani arhitekture 2016

Subotnji dan u kinu Meeting Point protekao je uz program Dana arhitekture, koji se ove godine održavaju pod temom Arhitektura ispred investicije.

U prvom setu predavanja su posjetioci imali priliku da vide različiti aspekte skandinavske arhitekture. Norveški biro Eriksen Skajaa je predstavio svoje projekte socijalnog stanovanja i načine na koje uključuju zajednicu u  te iste projekte. Kroz svoje projekte su govorili o dva problema sa kojima se najčešče susreću: kako ubijediti investitore  da ulažu u socijalne strukture i kako kroz svoje projekte da se povežu sa historijskim kontekstom u kojem grade.

Najbolju paralelu između norveške i bh arhitekture je upravo mogao da napravi njegov kolega Adnan Harambašić, koji je predstavio rad svog studija AHAKNAP, koji radi i u Norveškoj i u BiH.Adnan je povukao paralelu između gradnje u obje zemlje i istaknuo da oba tržišta imaju svoje prednosti a da je zadatak arhitekte da uzme ono što mu je dato i da od toga napravi nove i bolje stvari.  Kroz svoje predavanje je također istaknuo važnost sarađivanja između manjih ureda, da bi postigli bolje rezultate.

Kao i prošlih godina, između predavanja na main stage-u, su održane kratke prezentacije na hashtag stageu. U opuštenoj atmosferi kina Meeting Point, četiri različite prostorne inicijative su predstavile svoj rad. Posjetiteljima su se predstavile tri inicijative iz tri različita bh. grada: Dobre kote iz Sarajeva, IC prostor iz Mostara i Centar ADA. Oni su prezentirali načine na koje oni potiču učešće građana u oblikovanju gradskog prostora. Njemačka inicijativa ON OFF je predstavila kako se to radi u Njemačkoj.

Popodnevni set predavanja je započeo Hrvoje Njirić. On je kroz presjek svojih radova, publici u kinu Meeting Point pokazao kako arhitekta pored toga sto je projektant, mora da bude i inovator. U predavanju je naglasio da arhitektura uvijek mora biti strategija, i da svaki projekt se mora graditi tako da se lako može prilagoditi poboljšanjima koja mu donosi budućnost.

Subotnji dan su zaključila dva austrijska biroa: Klemens Kirsch ZT gmbh i Kristina Schinegger iz SOMA-e. Kirsch je kroz predstavljanje svog rada izrazio važnost učestvovanja na konkursima za jednog mladog arhitektu, dok je Kristina Schinegger govorila o projektima SOMA -e i promjenama koje parametrijski dizajn donosi u arhitekturu.

U nedjelju, posjetioce očekuje niz predavanja, od kojih se mogu izdvojiti Jean Marc Ibos i Myrto Vitart, francuski duo koji je, između ostalog, u osamdesetim sa Jean Nouvelom osnovao ured “ Jean Nouvel i saradnici”.

 Dani arhitekture će biti zatvoreni večeras predstavljanjem radionice “VHS arhitektura”u novoj zgradi Akademije scenskih umjetnosti u 20:00, uz glumački performans Alise Čajić i Emira Fejzića, te audio-vizuelnu podršku Klabika Collective i Blowup-a

VHS arhitektura, radionica pod mentorstvom Nikole Radeljkovića,  za produkt ima eksperimentalnu prostornu instalaciju.

Zadatak ove “site specific” radionice je  bio spajanje nove prostorne strukture sa arhitekturom u kojoj nastaje i uspostavljanje odnosa između zatečenog grubog betona i osnovnog gradivnog materijala - tanke VHS trake.

Kako izgleda cijela radionica, posjetitelji će moći vidjeti večeras, dok čitaoci kroz fotografije mogu pogledati fragmente i proces nastajanja instalacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije