Koja je cijena arhitekte?

Radiosarajevo.ba
Koja je cijena arhitekte?
/ Dani arhitekture 2016
U sarajevskom kinu Meeting Point odvijaju se Dani arhitekture, ove godine pod temom Arhitektura ispred investicije.

Prvog radnog dana manifestacije, akcenat je stavljen na diskusiju o arhitekturi ali i svim vanjskim faktorima koji utiču na realizaciju arhitektonskog projekta.

Tako su pored predavanja danskog urbanog planera Jacoba Matzena i prezentacije studentskih radova održane i dvije diskusije -  o formiranju arhitektonskog cjenovniku i presjek bh. Arhitekture u zadnjih 20 godina.

Tema: Arhitektonski cjenovnik

Program je započeo sa izlaganjem arhitekte Vedada Islambegovića, koji je prezentirao ideju arhitektonskog cjenovnika. Cjenovnik, koji je trenutno u beta verziji, služio bi da ponudi orijentacione vrijednosti arhitektonskih usluga i  podigne svijest o vrijednosti rada unutar struke. 

U isto vrijeme bi pomogao i arhitektima i investitorima da vide koje su realne cijene projekta na kojem rade. Svi prakticirajući arhitekti su pozvani da popune anketu koja će pomoći stvaranju što ispravnijeg cjenovnika. Zainteresovani za učešće u popunjavanju upitnika se mogu prijaviti na asasadn@bih.net.ba

U diskusiji koja je uslijedila poslije predavanja su svi učesnici zaključili da je najveći problem nepostojanje odgovarajuće zakonske strukture koja bi omogućila stvaranje arhitektonske komore, a samim tim i obavezujućeg arhitektonskog cjenovnika. Međutim, i sam cjenovnik kao preporuka za rad bi bio veliki napredak u stvaranju korektnih cijena arhitektonskih usluga.

U nastavku je svoje predavanje održao danski arhitekt i urbani planer Jacob Matzen. On je kroz primjere urbanih praksi grada Kopenhagena pokazao kako se grad razvijao u zadnjih 40 godina i na koje načine grad uvjerava svoje građane da koriste najbolja rješenja. Između ostalog, on je govorio o ambicioznim planovima održivosti grada Kopenhagena kao rekaciju na nove izazove.

“ Niko ne razmišlja 24 sata o održivosti, ali ljudi uvijek traže rješenja koja će im olakšati život . Svaka urbana praksa koja daje novi kvalitet svakodnevnom životu građana se implementira bez problema. Građani u Kopenhagenu ne voze bicikl jer je to odgovorno prema okolini, već iz razloga što je to najbrži i najlakši način transporta u gradu”  - istaknuo je Matzen u svom predavanju.

Na pecha kucha prezentacijama se predstavilo osam grupa studenata sa cijelog Balkana. Predstavnici arhitektonskih fakulteta iz Zagreba, Beograda, Splita, Banja Luke i Sarajeva su predstavili svoje radove i iznijeli svoje stavove o tome šta očekuju od svoje budućnosti kao arhitekte. Zaključili su da pored kreativnosti, arhitekta mora biti i dobar menadžer, koji će kroz svoju grafiku, crteže i stavove ubijediti klijenta da doživi mišljenje arhitekte.

Studentski časopis 303 je bio domaćin druge diskusije na kojoj su dali presjek bosansko-hercegovačke arhitekture u posljednjih 20 godina u odnosu na kretanja i tendencije u Evropi i svijetu.

Program prvog dana programa 9. Dana arhitekture je završen sa izložbom The Inverse Archive of ASE - Architectural Design Studios Exhibition iz Skopja. Izložba je nastala kao želja da se odvojene izložbe na kraju svakog semestra integrišu u jednu zajedničku,promovišući na taj način proces i rezultate, operacije i reprezentaciju.

Program Dana arhitekture se nastavlja u subotu, sa predavanjima arhitekata iz zemlje i inostranstva, od kojih se posebno izdvaja predavanje hrvatskog arhitekte Hrvoja Njirića, bh. Arhitekte Adnana Harambašića iz studia AHAKnap te biroai Ericksen Skajaa architects iz Norveške.

Detaljne satnice se mogu pronaći na ovom website-u

Probram prvog radnog dana urađen je u saradnji sa Asocijacijom arhitekata u BiH, Asocijacijom studenata arhitekture i časopisom 303.

Dani arhitekture traju od 19.5. – 22.5.2016. godine na više lokacija u Sarajevu. U četiri dana će se na dva stage-a predstaviti više od 20 predavača iz zemalja regije i Evrope koji će dati svoj osvrt na temu “Arhitektura ispred investicije”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije