Upoznajte soliste koji će nastupiti uz Sarajevsku filharmoniju na koncertu u petak

0
Vesna Andree Zaimović
Upoznajte soliste koji će nastupiti uz Sarajevsku filharmoniju na koncertu u petak
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Solisti Sarajevske filharmonije

Koncert koji će Sarajevska filharmonija održati u petak 27. januara bit će poseban po tome što će se predstaviti čak petero solista.

Oslanjajući se na dobra iskustva sa slično koncipiranog koncerta od prije šest godina, u sezoni kada orkestar obilježava stogodišnjicu postojanja,  sve je spremno za koncert na kojem će kao solisti nastupiti muzičari kojima je Sarajevska filharmonija matični orkestar.

Petero vrhunskih muzičkih umjetnika ovaj put naći će se ispred orkestra kojeg su članovi, te pokazati svoju solističku umjetnost. Za dirgentskim pultom bit će poznati albanski dirigent evropske reputacije Desar Sulejmani, a solisti su: violinistica Arvida Kullolli- Vračo, violistica Etleva Karadža, flautist Adi Šehu, oboist Andrej Petreski i trubač Admir Vračo.  

Vlada FBiH: Prije godinu dana dočekala nas blokada i kriza, ovo smo uradili do sada

Vlada FBiH: Prije godinu dana dočekala nas blokada i kriza, ovo smo uradili do sada

Admir Vračo

Admir Vračo je solista i prva truba Sarajevske filharmonije od 2008. godine, a trenutno je docent na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Muzičko obrazovanje započeo je kao učenik harmonike, a kao instrumentalista na trubi je diplomirao i magistrirao na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. 

"Dok sjedite u orkestru okruženi ste kolegama, ali kada stanete ispred njih kao solista, to je velika odgovornost. Sa kolegama provodim većinu svog radnog vremena i svi se dobro poznajemo, utoliko mi se čini da je odgovornost još veća. 

Djelo koje izvodim je Koncert za trubu u Es duru čiji je autor Johann Neruda, češki kompozitor. Djelo je nastalo 1750. a originalno je napisano za hornu (rog), i to određene vrste kakva se danas najčešće ne koristi. Pokušavamo da približimo zvuk roga dok danas izvodimo ovo djelo na trubi", pojašnjava Admir Vračo.

On se osvrnuo i na činjenicu da su trubači i uopće limeni duvači i dalje deficitarni kadar u Bosni i Hercegovini, što je posljedica nedovoljnog broja odsijeka za ove instrumente na nižim muzičkim školama. Činjenica je i da Sarajevo, kao glavni grad, još uvijek nema limeni orkestar, a imaju ga manji gradovi širom BiH (Kakanj, Zenica, Mostar, Stolac, Čapljina...). Smatra da bi se u pogledu školovanja kadrova trebale voditi dugoročne politike, koje bi uključivale ministarstva kulture i visokog obrazovanja, kao i direktore orkestara i drugih kulturnih institucija. 

Naš sagovornik Admir Vračo je već nekoliko godina u braku s violinisticom Arvidom Kulloli koja je takođe jedna od članica orkestra i solistica na koncertu. 

Arvida Kullolli - Vračo danas je koncertmajstorica u Sarajevskoj filharmoniji, a u orkestar je došla nakon uspješno položene audicije koja je održana u Tirani. 

"Audiciju sam položila neposredno nakon što sam diplomirala na Muzičkoj akademiji u Tirani. Kada su mi javili da sam položila, to je za mene bila velika čast. Tako sam došla u Sarajevo da radim i živim. Tada sam imala 22 godine a sada imam 36 pa mogu reći da sam u ovom gradu sam 'narasla' u profesionalnom smislu, ali i kao osoba. U međuvremenu sam postala i bosanska snaha.  

Arvida Kullolli-Vračo
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Arvida Kullolli-Vračo

S godinama sam napredovala i tako sam došla i na mjesto koncertmajstorice, što je velika odgovornost. Sjedeći za prvim pultom vi predstavljate cijeli orkestar. Često sam u prilici da, kao prva violina, sviram solo. Sva ta iskustva pomažu mi u slučajevima kada sviram ispred orkestra, kao na ovom koncertu", govori Arvida Kullolli - Vračo. 

Ona će na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo u petak izvesti "Dupli koncert za violinu i violu u e-molu, op. 88 čiji je autor Max Bruch. Zajedno sa njom, kao solistica na violi će nastupiti Etleva Karadža.

"Max Bruch je ovaj koncert napisao za svoga sina koji je bio klarinetista i njegovog druga koji je svirao violu. Dakle, djelo je originalno napisano za violu i klarinet, ali često umjesto klarineta svira violina. Kompozitor ga je završio 1911. a prvi put je izvedeno 1912. Izuzetno lijep koncert sa lijepim frazama koje se svo vrijeme isprepliću između solista i orkestra. 

Etleva Karadža
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Etleva Karadža

Etleva Karadža u Sarajevo je došla na samim počecima rada poslijeratne postave Sarajevske filharmonije, još 1998. Završila je Muzičku akademiju u Tirani, a u glavni Bosne i Hercegovine najprije je došla kao studentica završne godine, u društvu od još sedam studenata s njene akademije, kada je Sarajevska filharmonija pozvala određeni broj muzičara na ljetni kamp. Tako je počela njena životna vezanost za Sarajevo. Nakon diplomiranja postala je stalna članica Sarajevske filharmonije gdje od 2003. vodi sekciju viola.    

"Odgovornost je veća, ali mogu povući paralelu sa situacijom kada vodiš sekciju u orkestru. U tom svojstvu, takođe, imate veću odgovornost, jer iza sebe imamo cijeli aparat i odgovorni smo za eventualne greške i tu je dosta prisutan osjećaj za kolektiv. Kada nastupamo kao solisti, naprotiv, imamo čak i mogućnost, da tako kažem 'da furamo svoj film", pojašljava Karadža, koja ima već nekoliko solističkih nastupa uz orkestar.

Andrej Petreski
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Andrej Petreski

Andrej Petreski je u Sarajevsku filharmoniju prvi put došao 2019. kao zamjena, a nakon toga dobija mjesto stalnog oboiste u orkestru.

“Radujem se što će na koncert doći i moji roditelji koji tim povodom putuju iz Skoplja. Imat ću priliku i da im pokažem Sarajevo, moj novi dom. Za ovu priliku pripremio sam Koncertni komad, kompozitora Juliusa Ritza. Djelo pripada kasnom klasicizmu i ranom romantizmu. Na samom početku je lirično, gdje umjetnik može pokazati sve svoje emocije, ali postepeno postaje sve zahtjevnije u tehničkom smislu, te je potrebno pokazati virtuozitet. Meni je veoma drago da mogu da predstavim publici ovaj koncertni komad”, kaže Petreski.

Adi Šehu
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Adi Šehu

Adi Šehu je Sarajlija koji je u Sarajevskoj filharmoniji već dvadeset i prvi godinu, kao instrumentalist na flauti. Školovao se u Sarajevu, gdje je magistrirao na Muzičkoj akademiji, u klasi profesora Bećira Drnde. U orkestru je počeo svirati još kao student.

Za ovog muzičara vezana je i zanimljivost da vodi evidenciju za svaki svoj nastup uz ovaj orkestar, a do sada ih je ubilježio gotovo hiljadu, tačnije 936:

“Vodim listu svih nastupa koje sam imao kao član orkestra, uključujući koncerte, opere i balete u koje je Sarajevska filharmonija bila uključena. Ovaj koncert ne računam jer na njemu nastupam kao solist a ne član orkestra. Ova evidencija pokazuje koliko je Sarajevska filgarmonija aktivna kroz godinu, jer vidimo da je ti prosječno godišnje oko 45 različitih nastupa. A ovo će ujedno biti i šesti put da nastupam kao solista sa svojim orkestrom” pojašnjava Adi Šehu.

Kao i drugi članovi orkestra, i on je veoma ponosan na jubilej stogodišnjice koji se obilježava ove godine i priliku da i on sam doprinese tome.

“Stvarno je velika čast u godini jubileja dobiti priliku za ovakv koncert. Mnogima od nas je filharmoni skoro kao porodica, to je više od kolegijalnosti i prijateljstva. Mnogo vremena provodimo svirajući i mnogi zajedničkih iskustava nas veže. Danas je to jedan multinacionalan kolektiv u kojem su svirali ili sviraju mizičari iz svih dijelova svijeta, kao i u drugim velikim svjetskim simfonijskim orkestrima”, kaže naš sagovornik.

Za ovu priliku, Adi Šehu je pripremio Koncert za flautu i gudački orkestar u G duru, Carla Stamitza.

"Meni lično ovo je najdraži klasični koncert za flautu sa prelijepim drugim stavom. Iskoristio bih priliku da pozovem publiku da u petak, 27. januara, dođe, jer smo svi zajedno pripremili zaista lijep program”, zaključuje Adi Šehu.

Koncert počinje u 20,00 a ulaznice se mogu nabaviti putem platforme Kupikartu.ba.

Program koncerta Sarajevske filharmonije sa solistima
G. Verdi: Uvertira operi Moć sudbine
C. Stamitz: Koncert za flautu u G-duru, op.29
J. Rietz: Koncertni komad za obou I orkestar u f-molu, op. 33
J. B. G. Neruda: Koncert za trubu u Es-duru
M. Bruch: Dupli concert za violinu i violu u e-molu, op. 88
A. Marquez: Danzon No. 2

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije