Solisti Sarajevske filharmonije pokazali visok umjetnički nivo

Radiosarajevo.ba
Solisti Sarajevske filharmonije pokazali visok umjetnički nivo

Jedan od izazova za Sarajevsku filharmoniju uspješno je savladan. Sinoć je održan koncert na kojem su kao solisti, uz ovaj orkestar, nastupili instrumentalisti iz njegovih sopstvenih redova. 

Ova zanimljiva praksa započeta je još u prošloj koncertnoj sezoni i pokazala se kao izvrsna ideja iz nekoliko razloga. 

Prije svega, na ovaj način daje značajno se unapređuje muzički život Bosne i Hercegovine bogativši domaćim izvođačima listu koncertnih solista. 

Ovo je, takođe, velika motivacija orkestarskim muzičarima da izađu iz zahtjevnih okvira kolektivnog muziciranja i  okušaju se u drugačijim pravilima individualne izvedbe. Jedno se od drugog značajno razlikuje, pa je sinoćnji koncert za svakog od učesnika predstavljao dobijenu bitku. 

Koncert je otvorio Mattia Bussi hornista iz Italije koji već nekoliko godina svira u sarajevskom orkestru. Nemamo često priliku slušati djela za hornu, pa je njegova izvedba Mozartovog koncerta predstavljala dobar početak programa. 

Isak Haračić je potom dokazao zašto nosi epitet jednog od najboljih violončelista u našoj zemlji. Njegova izvedba Paganinijevih Mojsije varijacija u potpunosti je zadovoljila kriterije virtuoznosti koje je talijanski konpozitor postavio pred izvođača ovim djelom. 

Solista na flauti Adi Šehu zaslužuje mnogo zahvalnosti od strane publike, što nam je predstavio francusku autoricu s početka 20. stoljeća Cecille Chaminade u punom sjaju njenog ranog impresionističkog stila koji je, pokazalo se, izuzetno leži, kako solisti tako i sarajevskom orkestru. 

Potom je nastupilo još jedno iznenađenje. Trombonistica iz Los Angelesa Catherine Schule je članica Sarajevske filharmonije u koncertnoj sezoni 2015/16 kao dio kulturne razmjene uz podršku BHAAS. Svojom elegantnom pojavom na sceni i izborom savremenog Tomasijevog djela, ne samo da je pomjerila je granice u shvaćanju trombona kao muškog instrumenta, već nam i predstavila nešto što nemamo tako česti priliku čuti. Sarajevska filharmonija je i ranije dokazala da je 'rodno izbalansirana' a dotični repertoarski iskorak stavio je akcenat i na ovu vrijednost sarajevskog orkestra. 

Etleva Karadža, voditeljica viola u Sarajevskoj filharmoniji sinoć je izvela Weberov Andante i Rondo Ungarese na radost publike koja ovu albansku umjetnicu već odavno smatra Sarajkom. 

Istog autora, Carla Mariu von Webera, odabrala je sjajna Azra Ramić, solistica na klarinetu, koja nam je razotkrila raskošno umijeće i u najljepšem maniru stavila tačku na ovogodišnji koncert solista. 

Čestitke izvođačima i umjetničkoj rukovoditeljici orkestra Samri Gulamović, sinoć i u ulozi dirigentice, prije svega što je uvela praksu angažiranja sopstvenih muzičara u redovan godišnji repertoar.  

A vjerna koncertna publika već se priprema za novi koncert koji nas očekuje 5. februara. Stižu nam dirigent iz Armenije Sergey Smbatyan i pijanistica iz Kine Ran Jia, a slušat ćemo Beethovena i Čajkovskog. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije