'Uskrsna izložba' Udruge likovnih umjetnika HKD Napredak Sarajevo održati će se u petak 31. marta

0
Radiosarajevo.ba
'Uskrsna izložba'  Udruge likovnih umjetnika HKD Napredak Sarajevo održati će se u petak 31. marta
Foto: HKD Napredak / "Uskrsna izložba" ULU HKD "Napredak" 2023.g

Poštujući tradiciju održavanja uskrsnih programa, Udruga likovnih umjetnika HKD Napredak u povodu najvećeg kršćanskog praznika Uskrsa, upriličit će u petak, 31. marta 2023. godine s početkom u 19.00 sati u Maloj galeriji samostana Sv. Ante na Bistriku "Uskrsnu izložbu".

Uskrsna izložba ULU HKD Napredak već godinama zauzima značajno mjesto na kulturnoj karti glavnog grada Bosne i Hercegovine, njegujući čudesnu raznolikost i estetiku, kao i samosvojnost duhovnih vrijednosti, te žanrovskih i tematskih orijentacija, aspiracija i senzibiliteta.

O izložbi

"Svako proljeće sa sobom nosi košaru punu svježine i mirisa buđenja prirode i čovjeka. Pod zrakama mladog sunca budi se i cvjeta svijet ispisan najljepšim bojama koje lepršaju u svom raskošu. Tu rapsodiju emocija uz neiscrpno istraživanje intuitivne veze između umjetnika i prirode i ovog marta nam poklanjaju članovi Udruge HKD Napredak.

SAD stavile veto na prijem Palestine u punopravno članstvo UN-a

SAD stavile veto na prijem Palestine u punopravno članstvo UN-a

Poklanjaju nam slike različitih poetika u kojima pored prikaza prirode, prevladaju prikazi gradova i mahala, Biblijskih motiva, nešto apstraktnih slikarskih izražaja i mrtve prirode unutar kojih se materijalna realnost transformira u odnosima čistih likovnih elemenata, boja, linija i ploha. Ponovo se vraćaju prirodi kao iskonskom i najdubljem izvorištu svoje inspiracije, slaveći život u njegovom punom sjaju. Kolorit u prikazima krajolika kroz različita godišnja doba iznova nam predočava onu silnu energiju koja cirkulira i postaje dijelom svih nas.

Kruna velikog jubileja: Napretkov svečani božićni koncert upriličen u Narodnom pozorištu Sarajevo

Kruna velikog jubileja: Napretkov svečani božićni koncert upriličen u Narodnom pozorištu Sarajevo

Život na platnu postaje svijet za sebe, nastao kao rezultat unutarnjeg stanja umjetnika koji promatrača potiče na maštanje i potpuno oslobađanje od realnosti. Meditativnost bezvremenog plavetnila mora, rijeka i neba kojim se propituje ono skriveno i nepoznato, u nama budi osjećaj sjete i melankolije pred uronjenošću u ritmu netaknute prirode. Paleta vibrira i u zagasitom pejzažu gdje su ogoljena stabla i opalo lišće prikazani u svojoj svečanosti jeseni i svečanosti boje. Stvoren je jedan novi svijet i nova stvarnost koji su rezultat intenzivnog, fluidnog i emotivnog naboja koji oslobađa umjetničku dušu i pušta je da diše i pleše lepršavo i nepredvidivo baš onako kako u prirodi sve živi.

Senzibilnost različitih motiva na platnu odraz su stalnog traganja, istraživanja unutarnjih svjetova i pronalaženja inspiracije u onom suštinskom – prirodi i slobodi. Umjetnici preuređuju stvarnost na platnu prema obrascima koji im služe kao pokazatelji vlastitih emocionalnih i duhovnih stanja. Love trenutak, unose energiju prostornosti i stvarnost ovjekovječuju prema vlastitim parametrima stvarajući jedan novi i jedinstveni svijet koji živi i pulsira u ritmu njihovog srca i duše."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije