Uručeno Počasno Srce Sarajeva reditelju i piscu Marku Cousinsu

0
Radiosarajevo.ba
Uručeno Počasno Srce Sarajeva reditelju i piscu Marku Cousinsu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Počasno Srce Sarajeva reditelju i piscu Marku Cousinsu

Lynne Ramsay i Charlie Kaufman ovogodišnji su dobitnici Počasnog Srca Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

"Zahvaljujemo se svim prijateljima festivala i onima koji nam pomažu u organizaciji. Publici želimo dobrodošlicu i trenutke za pamćenje", rekao je direktor SFF-a Jovan Marjanović.

Uručeno je i Počasno Srce Sarajeva reditelju i piscu Marku Cousinsu.

Sunčano uz pljuskove u velikom dijelu Bosne i Hercegovine, a za vikend neočekivani obrt

Sunčano uz pljuskove u velikom dijelu Bosne i Hercegovine, a za vikend neočekivani obrt

"Kada sam došao ovdje 1994. godine, susreo sam se sa zločinima koje nisam ni zamisliti, ali sreo sam i stvarno kreativne ljude. Oni su ovdje večeras s nama", kazao je Cousins.

Projekcijom dokumentarnog filma Poljubite budućnost (Kiss the Future) u režiji Nenada Čičina-Šaina, čija je bosanska premijera u toku, počeo je 29. Sarajevo Film Festival (SFF).

Producenti filma POLJUBITE BUDUĆNOST su Matt Damon i Ben Affleck za Pearl Street Films i Sarah Anthony za Good Wolves Production. Izvršni producenti filma su Drew Vinton, Madison Ainsley, Alan Moloney, Jennifer Pitcher, Nenad Čičin-Šain i Bill S. Carter. Film je financirao FIFTH SEASON i savjetovao filmski tim.

U filmu se pojavljuju Bono Vox, The Edge, Adam Clayton, Bill Clinton, Christiane Amanpour, Mirsad Purivatra, Vesna Andree Zaimović, Senad Zaimović, Enes Zlatar, Alma Ćatal Hurem, Boris Šiber i Srđan Gino Jevđević.

Ekipa filma
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Ekipa filma "Kiss the Future"

Ova neizbježno aktuelna priča o sarajevskom otporu tokom opsade grada 1990-ih prati gradsku alternativnu scenu, koja je koristila muziku i umjetnost kako bi izazvala promjene i privukla svjetsku pažnju, a poslijeratni koncert grupe U2 bio je proslava teško osvojene pobjede grada nad nacionalizmom.

Tokom najznačajnije filmske smotre u Jugoistočnoj Evropi, narednih osam dana bit će prikazano 235 filmova iz 59 zemalja u 18 programa.

Svjetske premijere imat će 69, a međunarodne devet filmova.

Za Srce Sarajeva se u četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – takmiči 49 filmova.

Ceremoniji otvaranja Sarajevo Film Festivala u Narodnom pozorištu Sarajevo, prethodila je svečanost na crvenom tepihu kojim su prošle brojne istaknute osobe iz svijeta filma.

Otvoren 29. Sarajevo Film Festival,  glavni grad BiH postaje centar svijeta filma

Otvoren 29. Sarajevo Film Festival, glavni grad BiH postaje centar svijeta filma

Među prvima su se pojavili svjetska muzička zvijezda Bono Vox, član grupe U2, koj je prema saznanjima agencije ANSA stigao u Sarajevo sa još 13 članova svoga tima.

U Sarajevo je tokom petka, 11. Augusta, kako je portal Radiosarajevo.ba i najavio, stigla i novinarska zvijezda američkog CNN-a Christiane Amanpour, koja je kratko kazala da se prelijepo osjeća u Sarajevu.

„Privilegirana sam što je Sarajevo bilo dio mog života i što se mogu vratiti u Bosnu i Hercegovinu. Ovo je sjajan grad u svakom pogledu“, kazala je Christiane Amanpour koja je, kao mlada reporterka, tokom rata u na Balkanu izvještavala o stradanju nevinih civila iz Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije