Uroš Lajovic i Vadim Rudenko gosti Sarajevske filharmonije

Radiosarajevo.ba
Uroš Lajovic i Vadim Rudenko gosti Sarajevske filharmonije
FOTO: NPS / Uroš Lajovic

U petak, 6. marta 2020. godine u Narodnom pozorištu Sarajevo održat će se naredni koncert Sarajevske filharmonije.

Slaveći 250. obljetnicu rođenja velikog kompozitora Ludwig van Beethovena, na programu će biti izvedena populana, prirodom inspirisana Pastoralna simfonija br. 6 u F-duru, te jedan od najpoznatijih i najljepših klavirskih koncerata, Koncert br. 1 u b-molu Petra Iljiča Čajkovskog.

Plakat za koncert - undefined

Foto: NPS: Plakat za koncert

Kao gost solista predstavit će se svjetski priznat, slavni ruski pijanista Vadim Rudenko. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada od kojih se izdvajaju dvije nagrade na čuvenom Internacionalnom Čajkovski takmičenju za klavir (1994. i 1998. godine). Od tada počinje intenzivno razdoblje njegovih koncerata i koncertnih turneja širom Rusije i svijeta. Kritika ga, zbog interpretacije, naziva jednim od posljednjih pijanista ere romantike.

Vadim Rudenko  - undefined

FOTO: NPS: Vadim Rudenko

Orkestar će predvoditi, sarajevskoj publici već dobro znan i omiljen, maestro Uroš Lajovic iz Slovenije koji je tokom svoje četrdesetogodišnje karijere održao više od 1400 koncerata, dirigovao sa više od 90 različitih simfonijskih orkestara i ansambala, te sarađivao sa preko 900 solista.

Koncert se održava sa početkom u 20 sati i ulaznice se mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo po cijeni od 10, 20 i 30 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije