Večeras Don Carlo uz posebne soliste: Amir Saračević i Sonja Milenković

Radiosarajevo.ba
Večeras Don Carlo uz posebne soliste: Amir Saračević i Sonja Milenković
Foto: Halid Kuburović / Opera Don Carlo na sceni NPS

Opera Don Carlo je među najljepšim predstavama na trenutnom repertoaru Narodnog pozorišta Sarajevo, o čemu su svjedočili kako publika, tako i mediji nakon premijere održane u sredinom decembra.

Svi koji su ovu operu čuli do sada bili su očarani predivnom muzikom s potpisom slavnog Giuseppea Verdija, koju odlikuju lijepe melodije, upečatljive arije i raskošna orkestracija. Operu je na vrlo dobar način režirao Goran Golovko, a niko nije ostao ravnodušan ni prema odličnoj scenografij Josipa Levrenovića i kostimima Mladena Radovnikovića koji imaju posebnu ulogu pod svjetlima reflektora. Ali ono što je najveće dostignuće produkcije u Narodnom pozorištu Sarajevo su izvođači opere Don Carlo koji svjedoče da ova operna kuća u suradnji sa Sarajevskom filharmonijom ima izvrsne adute za jedan ovako težak zalogaj.

Večerašnja izvedba Don Carlosa bit će posebno zabilježena jer će se prvi put u glavnim ulogama naći naš najbolji tenor Amir Saračević (nakon gostujućeg Stjepana Franetovića koji je pjevao premijeru), te slavna Sarajka s grčkom adresom, mezzosopranistica Sonja Milenković.      

Uz fanstastičnu četvorku solističkih uloga koje pjevaju Ivan Šarić,  Katarina Kikić, Marko Kalajanović i Leonardo Šarić, te ostale soliste, hor i orkestar, bit će ovo operno veče za pamćenje.  Predstava počinje u 19,30, a ulaznice su u prodaji na blagajni Narodnog pozorišta. 

Uprkos dugom trajanju od tri i pol sata, ovo je opera koja se prati netremice i čija zaokruženost drži pažnju od prve do posljednje scene. Postavljanje opere Don Carlo je istinski doprinos skorašnjem jubileju 100 godina Narodnog pozorišta u Sarajevu i još jedna pobjeda u kulturnom životu BiH. 

Giuseppe Verdi: DON CARLO, opera u 4 čina

libreto prema Schilleru napisali: Joseph Méry i Camille du Locle, praizvedba u Parizu 1867.

dirigent: Ivo Lipanović k. g. Hrvatska

Filippo II, španski kralj – Ivan Šarić
Elisabeth de Valois, kraljeva žena – Adema Pljevljak-Krehić
Don Carlo, kraljev sin – Amir Saračević
Eboli, princeza – Sonja Milenković Theodosiou k. g. Grčka
Rodrigo, markiz od Pose – Marko Kalajanović
Veliki inkvizitor – Leonardo Šarić
Tebaldo, kraljicin paž – Melisa Hajrulahović-Tomić
Stari fratar – Nedim Bašić
Glas s neba – Aida Čorbadžić
Grof Lerma i Glasnik – Ileš Bečei
Grofica d’Aremberg -Dunja Gelineo Kajević

HOR OPERE NARODNOG POZORIŠTA SARAJEVO
ORKESTAR SARAJEVSKE FILHARMONIJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije