Brlek i Lačević: Obećavamo, uživat ćete večeras u koncertu

J. Ć.
Brlek i Lačević: Obećavamo, uživat ćete večeras u koncertu
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Proba Sarajevske filharmonije

Orkestar Sarajevske filharmonije, koncertom koji će se održati večeras u Narodnom pozorište Sarajevo s početkom u 20 sati, nastavlja svoju redovnu koncertnu sezonu.

Kao gost solista predstavit će se slavni slovenački klarinetista Darko Brlek koji će uz flautistu Sakiba Lačevića, premijerno za sarajevsku publiku, izvesti Sinfoniju Concertante za klarinet, flautu i orkestar, djelo njemačog kompozitora i dirigenta Franza Danzija, savremenika Ludviga van Beethovena.

Sakib Lačević i Darko Brlek - undefinedFoto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Sakib Lačević i Darko Brlek

Darko Brlek, istaknuti klarinetista i nosilac velikog broja nagrada čest je gost u Sarajevu kojemu se rado vraća.

“Često dolazim u Sarajevo. Mislim da sviram po četvrti put s orkestrom Sarajevske filharmonije, a privatno sam dolazio mnogo puta. Ono što vam želim reći jeste da će večeras u Narodnom pozorištu publika imati priliku čuti jedno lijepo klasično djelo, jako virtuozno, i siguran sam se da ćemo svi u tome i uživati”, kazao je za portal Radiosarajevo.ba Brlek

 Darko Brlek  - undefinedFoto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba:  Darko Brlek

Kroz razgovor nam govori kako je u orkestru svirao više od 30 godina, a od ’90-te je solista, te ističe kako rado svira i kamernu muziku s vrsnim muzičarima.

“U Bošnjačkom institutu prošle godine sam na SVEM-u nastupio s gudačkim kvartetom Tartini  iz Slovenije”, napomenuo je ovaj slavni slovenački klarinetista kojeg smo zatekli na probi pred večerašnji koncert.

Proba Sarajevske filharmonije - undefinedFoto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Proba Sarajevske filharmonije

Klasična muzika je kod nas, na žalost, široj publici velika nepoznanica  pa se čak i u medijima naziva “ozbiljnom muzikom”. Koliko je teško profesionalno se baviti klasičnom muzikom u takvom okruženju, upitali smo Sakiba Lačevića, flautistu i muzičkog pedagoga iz Sarajeva.

“Ja sam jedan od onih umjetnika koji sam možda imao sreću da tu lošu stranu nisam upoznao. Možda sam rođen pod nekom sretnom zvijezdom pa moj put i nije bio toliko trnovit, jer da jeste - istim 'stazama' ne bi krenula i moja kćerka koja svira hornu, kao i sin koji će nam se najvjerovatnije pridružiti ”, odgovara za Radiosarajevo.ba Lačević.

Sakib Lačević - undefinedFoto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Sakib Lačević

Inače, Lačević je diplomirao i magistrirao na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi prof. Bećira Drnde. Iza njega su solistički i orkestarski nastupi na mnogobrojni koncertima u zemlji i inostranstvu.

Na pitanje koliko je talenat odgovoran za uspjeh, a koliko rad, za portal Radiosarajevo.ba, odgovara:

“Talenat je presudan, a rad je bitan. Dobro i kvalitetno obrazovanje u BiH nismo imali, ali ono što mene raduje jeste da postajemo iz godine u godinu sve bolji i najzad imamo postavljene temelje onoga što će, iskreno se nadam, u narednim generacijama isplivati kao jedna 'vrhunska i umjetnička kreacija'. Inače, što se tiče talenta, bez dobrog i organiziranog školstva je i sav talenat uzalud.”

Proba Sarajevske filharmonije - undefinedFoto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Proba Sarajevske filharmonije

Lačević napominje da će u drugom dijelu koncerta na programu večeras biti izvedena Simfonija br. 3 u a-molu F. Mendelssohna, poznatija kao Škotska simfonija, zemlja u čijim predjelima je kompozitor i pronašao svoju inspiraciju. Premijerno je ozvedena 1842. godine u koncertnoj dvorani Gewandhaus u Leipzigu.

Orkestar će predvoditi, sarajevskoj publici već dobro znana, maestra Samra Gulamović. Sarađivala je sa velikim uspjehom sa mnogobrojnim istaknutim solistima današnjice među kojima se izdvajaju Ivo Pogorelić, Sergej Krylov, Vadym Kholodenko, Alena Baeva i dr.  Rezidentni je dirigent najvećeg festivala klasične muzike u BiH, Sarajevskih večeri muzike.

Koncert će se održati u Narodnom pozorištu Sarajevo, s početkom u 20,00. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije