Uoči MESS-a: Bez ovog festivala Sarajevo bi imalo drugačiji identitet

S. H.
Uoči MESS-a: Bez ovog festivala Sarajevo bi imalo drugačiji identitet
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Nihad Kreševljaković, Nermin Muzur i Dino Mustafić

Sa centralnom temom “Fluidni život“ predstojeći 59. internacionalni teatarski festival MESS bit će održan od 28. septembra do 4. oktobra, a publika će ukupno imati priliku pogledati 21 predstavu iz 11 zemalja. Festival će u subotu, 28. septembra u Narodnom pozorištu Sarajevo otvoriti predstava “Imitacija života“, poznatog mađarskog reditelja Kornéla Mundruczóa

Na današnjoj konferenciji za medije direktor festivala MESS Nihad Kreševljaković rekao je da im znači što se prepoznaje šta Festival znači ovom gradu. Kreševljaković je istakao kako teatarska umjetnost grada nije uvrštena u kulturnu baštinu koja se promovira u Evropi, stoga im je značajno što je Turistička zajednica prepoznala značaj ovog festivala.

59. MESS uz smanjen budžet Ministarstva kulture FBiH za 60%

Najdugovječniji festival u BiH i ove godine obilježit će prve jesenske dane u Sarajevu. Internacionalni teatarski festival MESS će svoje 59. izdanje ponuditi od 28. septem,bra do 4. oktobra u Sarajevu, Tuzli i Zenici. Ove godine, publika će imati priliku pogledati ukupno 21 predstavu iz 12 zemalja, a ugostit će oko 400 umjetnika i umjetnica.

Također, napomenuli su kako su dobili i značajnu međunarodnu podršku.

Direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo Nermin Muzur istakao je kako je festival zaista jedinstven projekat.

"Kultura i turizam idu itekako zajedno. Ovogodišnji MESS dolazi poslije najbolje ljetne sezone i prepoznali smo i značaj i kvalitetu ovog projekta. Sarajevo je definitivno postalo i festivalski grad", rekao je Muzur ističući kako se danas obilježava Svjetski dan turizma u nadi da će iduću godinu dočekati s još boljim rezultatima.

Organizatori su istakli kako se nadaju da će 60. jubilarni MESS biti spektakularan.

59. MESS: Tri predstave koje svakako vrijedi pogledati

U današnje vrijeme sve je roba! Sve što stvaramo, sve što proizvodimo je na prodaju. I čovjek je na prodaju! Čereči se čak i ljudska duša. Svijet je bez srca - samo su neke od replika koje ćete gledati u genijalnoj predstavi na MESS-u! (FOTO)

Umjetnički rukovodilac festivala i režiser Dino Mustafić pojasnio je zbog čega ovogodišnji MESS ima zajednički temat, navodeći kako je riječ o temama koje okupiraju savremene umjetnike poput radikalizma, klimatskih promjena itd.

Kako je naveo, bit će dokumentarnih predstava, ispovijesti, odnosno festival će biti "jedan fluidni MESS".

Mustafić je istakao kako su sve predstave jednako važne, ali kako im je izuzetno značajna predstava koja otvara Festival.

On je također rekao da nije bilo grupa zanesenjaka, poput Jurislava Korjenića, ovog festivala ne bi bilo.

"Koliko god neki mislili da smo mi zanesenjaci, mi ih 59. put evo demantujemo. Bez MESS-a ovaj grad bi drukčije identitarno izgledao", rekao je Mustafić dodajući kako se mi kao narod ne znamo ophoditi prema kulturnoj baštini.

Istakao je kako je MESS festival koji je uspostavljao veze s drugim državama prije diplomatskih, uspostavio prvi dijalog u postkonfliktnoj zemlji, te kako ih je uzdizao na intelektualnoj ljestvici.

Mustafić je otkrio kako planiraju snimiti film o 60 godina festivala.

Mali MESS stiže u Sarajevo, Tuzlu i Zenicu i donosi radost za najmlađe

Podsjećamo, u subotu se u 11:30 sati otvara i Mali MESS. 

Ovogodišnji mali MESS otvorit će predstava „Bajka o izgubljenom vremenu“ Lutkarskog pozorišta Mostar izvedbom u Pozorištu mladih. Kako je najavljeno, mali MESS ove godine donosi šest predstava od kojih su četiri iz BiH a dvije iz Francuske, dok je poseban kuriozitet i premijera prve MESS produkcije za djecu „Agnesa i Hrabren“.

Pored predstava, u okviru malog MESS-a održat će se i radionica savremenog plesa sa francuskim koreografom Davidom Rollandom i konferencija o pristupu mladih kulturi 30.09. u organizaciji Francuskog Instituta.

Za dan otvaranja, subotu 28. septembar, najavljena je  spektakularna "Imitacija života"  poznatog redatelja Kornéla Mundruczóa, u izvođenju teatra Proton iz Mađarske. 

Predstave koje će na sebe skrenuti pažnju, zasigurno su "Ostatak" u izvožeđenju Teatra MITU iz New Yorka,  "Čist grad" u izvođenju Onasis Stegi iz Atene,  'Razbijeni na komadiće' koja stiže iz Francuske, a predstavit će se i prošlogodišnji pobjednici - italijanska trupa Colletivo  Cinetico s ostvarenjem "10 mini baleta" . 

Ništa manje zanimljive bit će predstave iz regije -  Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda stiže s predstavom "Zašto je poludio gospodin R" u izvođenju Bobe Jelčića, a zagrebački ZeKaeM predstavit će "Eichmannm u Jeruzalemu"

Iz naše zemlje u takmičarski program selektirane su "Sjećaš li se Dolly Bell" u režiji Kokana Mladenovića i produkciji Kamernog teatra 55, te  "Kavkaski krug kredom" u režiji teatarskog velikana Paola Maggielija i produckiji Narodnog pozorišta u Sarajevu i Scene MESS.  

In memoriam Borki Pavičević i Slobodanu Milatoviću na MESS Off programu

Sve informacije o predstavama i ostalim festivalskim sadržajima dostupne su na www.mess.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije