Teatarska kritika kroz medije

Radiosarajevo.ba
Teatarska kritika kroz medije
Foto: MESS / MESS Kriitika

Važan segment Internacionalnog teatarskog festivala i ove godine bit će teatarske kritike koje će pisati tim kritičara i kritičarki, a bit će dostupne na zvaničnoj web stranici Festivala na bosanskom i engleskom jeziku.

Kao dio nastojanja da teatarska kritika što šire uđe u javni diskurs, publika će kritike predstava ovogodišnjeg Festivala 'MESS' moći čitati u izdanjima medijskih pokrovitelja, portala Radiosarajevo.ba, dnevnog lista Oslobođenje, te na portalu Pozorište.ba.

Pored pisane i TV kritike u redovnim festivalskim hronikama BHT1, publika će svakog dana od 22:15 imati priliku i poslušati stručnu analizu predstava u jednom sasvim drugačijem obliku, a koji je već zaživio u Dramskom i dokumentarnom programu Radija Bosne i Hercegovine, u emisiji Teatarski talasi.

Tim kritike Festivala čine dramaturginja Asja Krsmanović, urednik i novinar dnevnog lista Oslobođenje Edo Salčinović, te Benjamin Konjicija, Emina Kovačević, Emina Šehić i Hamza Demirović, studenti i studentice četvrte godine Odsjeka za dramaturgiju Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo.

"Tradicionalno, Festival 'MESS' pruža priliku mladim profesionalcima da ponovo aktueliziraju kritičku scenu u Bosni i Hercegovini, nadajući se da će intenzivnije zaživjeti i van festivalskih okvira, te unaprijediti kvalitet teatarske produkcije i promišljanja teatra u javnom diskursu", istakla je Krsmanović, ujedno i prošlogodišnja dobitnica nagrade 'Marko Kovačević' za oblast teatarske publicistike, kritike i teatrologije.

Dio tima kritike Festivala koji će pisati svoje osvrte na teatarska ostvarenja bit će i Mirza Skenderagić, urednik emisije Teatarski talasi.

"Potrebno je samo da zatvorite oči, oslobodite sluh i prepustite se radijskim talasima da vas uvedu u magični teatarski svijet!", pozvao je publiku 'MESS-a' Skenderagić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije