59. MESS uz smanjen budžet Ministarstva kulture FBiH za 60%

V.A.Z.
59. MESS uz smanjen budžet Ministarstva kulture FBiH za 60%
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / MESS 2019.

Najdugovječniji festival u BiH i ove godine obilježit će prve jesenske dane u Sarajevu.

Internacionalni teatarski festival MESS će svoje 59. izdanje ponuditi od 28. septem,bra do 4. oktobra u Sarajevu, Tuzli i Zenici. Ove godine, publika će imati priliku pogledati ukupno 21 predstavu iz 12 zemalja, a ugostit će oko 400 umjetnika i umjetnica.

I ovaj put, MESS nam u Bosnu i Hercvegovinu dovodi neke od najuzbudljivijih teatarskih produckija iz svijeta - a ove godine na sebe pažnju skreću predstave iz Amerike, Francuske, Njemačke, Grčke, Italije, Belgije, kao i iz zemalja regije.

Za dan otvaranja, subotu 28. septembar, najavljena je  spektakularna "Imitacija života"  poznatog redatelja Kornéla Mundruczóa, u izvođenju teatra Proton iz Mađarske. 

Predstave koje će na sebe skrenuti pažnju, zasigurno su "Ostatak" u izvožeđenju Teatra MITU iz New Yorka,  "Čist grad" u izvođenju Onasis Stegi iz Atene,  'Razbijeni na komadiće' koja stiže iz Francuske, a predstavit će se i prošlogodišnji pobjednici - italijanska trupa Colletivo  Cinetico s ostvarenjem "10 mini baleta" . 

Ništa manje zanimljive bit će predstave iz regije -  Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda stiže s predstavom "Zašto je poludio gospodin R" u izvođenju Bobe Jelčića, a zagrebački ZeKaeM predstavit će "Eichmannm u Jeruzalemu"

Iz naše zemlje u takmičarski program selektirane su "Sjećaš li se Dolly Bell" u režiji Kokana Mladenovića i produkciji Kamernog teatra 55, te  "Kavkaski krug kredom" u režiji teatarskog velikana Paola Maggielija i produckiji Narodnog pozorišta u Sarajevu i Scene MESS.  

Fluidna stvarnost 

Na konferenciji za medije, koja je danas održana, Nihad Kreševljaković, direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS osvrnuo se i na ovogodišnji vizual koji odražava ovogodišnju temu a to je "fluidni život".  Vizual prikazuje apatiju kojom je današnjica obavijena, a na njemu se primijeti i referenca na istočnjački simbol "tri mudra majmuna": ne gledaj zlo, ne govori zlo, ne slušaj zlo". 

Obraćanje novinarima Kreševljaković je iskoristio i da izrazi čuđenje zbog konstantnog smanjenja finansiranja od strane Ministarstva kulture F BH, koji je u posljednje četiri godine umanjio izdvajanje za Internacionalni festival MESS za čak 60%. 

"Izražavam čuđenje da su ove godine strane države kao što su SAD ,  Njemačka i Francuska za ovaj festival dale više novaca nego Federalno ministarstvo kulture, s ministricom Zorom Dujmović", rekao je Kreševljaković. Iz ovih razloga, u pitanje je došlo izvođenje već najavljene predstave iz Irske kojom je trebao biti zatvoren ovogodišnji Festival MESS. 

Mali MESS, festivalski segment za namlađu teatarsku publiku, održat će se i ove godine, a najavljene su i predstave iz segmenta SHift Key koji se realizira u okviru projekta Kreativne Evrope. 

Upoznao sa situacijim - izazov sa kojim se susreće, predstava iz Irske koja je najavljena, Čehov. Predstava koja je trebala zatvoriti festival, ali kasna informacija o smanjenom budžetu i umanjenjem od strane Federalnog ministarstva.

Na  konferenciji za medije obratio se i direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Izudin Bajrović, potvrdivši da je "Kućana obali" i dalje partner Festivala te okrilje u kojem će se održati većina festivalskih događaja. 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije