Sarajevo / In memoriam Borki Pavičević i Slobodanu Milatoviću na MESS Off programu

24. 09. 2019. u 16:59:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 7

MESS Off kao vanscenski kulturni program Internacionalnog teatarskog festivala MESS, ove godine nudi predstavljanje knjiga domaćih autora i teatarskih umjetnika, reditelja Miloša Lazina, te zajedničko djelo urednika i autora Senada Halilbašića, Jane Dolecki i Stefana Hulfelda, kao i "In memoriam" u čast Borki Pavičević i Slobodanu Milatoviću, saopćeno je iz direkcije Festivala.

Predstavljanje knjige "Teatar u kontekstu jugoslavenskih ratova" autora Senada Halilbašića, Jane Dolecki i Stefana Hulfelda biće održana u nedjelju, 29. septembra u prostorijama Kluba 1.

Knjiga se bavi ispitivanjem načina na koji su različite vrste teatra i glume reagirale na konflikte u ranim devedesetim. Knjiga se bavi i periodom poslije konflikata, te ispituje posljedice rata u suvremenom pozorištu i glumi. O djelu i temi poslijeratnog teatra će razgovarati autori Dolecki i Halilbašić, te Dino Mustafić i direktor MESS-a Nihad Kreševljaković.

U prostorijama Galerije Gabrijel 1. oktobra će biti upriličen "In memoriam" u čast života i djela dramaturginje i kulturne aktivistice Borke Pavičević, te reditelja i osnivača crnogorskog FIAT Festivala Slobodana Milatovića, koji su dali veliki doprinos regionalnoj kulturnoj produkciji.

Borka Pavičević je bila čest gost MESS-a, te je od njegovog osnivanja od CZKD-a u regiji stvorila prepoznatljivu ‘instituciju kritičkog mišljenja i afirmiranja prava na pobunu’, u kojemu su se jednako poticala ljudska prava i pravda, umjetnost, kultura, istina, različitost, i tolerancija.

Milatović je bio otac alternativnog pozorišnog izraza u Crnoj Gori. Izuzetan stvaralac, po opusu jedinstven. Osim eksperimentalnog festivala Fiat, utemeljitelj je i mnogih drugih važnih festivala koji su njegovali istraživačko i laboratorijsko pozorište.

Promocija knjige "Pripovjedači na sceni" autora Miloša Lazina bićer održana u četvrtak, 3. oktobra u SPKD Prosvjeta.

O knjizi će govoriti direktor Umjetničke galerije i kulturni djelatnik Strajo Krsmanović, te dramaturg, autor i priređivač niza knjiga o teatru Sveta Jovanov.

Iz Festivala MESS podsjećaju da kao izraz podrške i dokaz aktivističke dimenzije Festivala, i ove godine moguće je u zvaničnom Box officeu od 10 do 19 sati izvršiti registraciju za trku Race for the Cure, koja počinje 29. septemba u 11 sati ispred SCC-a, saopćeno je iz MESS-a.

NEMA KOMENTARA