Umjetnički performans od plastike izvađene iz rijeka BiH: SOS za naše vodeno bogatstvo

0
Vesna Andree Zaimović
Umjetnički performans od plastike izvađene iz rijeka BiH: SOS za naše vodeno bogatstvo
Oficijelni vizual / Najava Performansa Gdje gori

Dvije umjetnice iz Sarajeva svojim radom žele skrenuti pažnju na rastući problem plastičnog otpada u vodama Bosne i Hercgovine. 

U saradnji s Fondacijom Atelje za društvene promjene, bh. umjetnice Iman della Luna i Kasia Jerlagić žele u javnom prostoru javnom prostoru ukazati na neke od najvećih ekoloških problema u Bosni i Hercegovini i cijelom regionu.

Na Dan planete zemlje, u subotu 22. aprila u podne, na platou ispred Katedrale u Sarajevu stvorit će novo umjetničko djelo od plastičnog otpada koji je izvađen iz rijeka u našoj zemlji. Događaj će biti praćen i razgovorom o globalnoj klimatskoj krizi koja stiže i u našu državu.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

"Za našu umjetničku instalaciju korišten je otpad kako bismo ukazali na problem u kojem se guši priroda naše zemlje. Kao umjetnice pridružujemo se aktivistima širom svijeta u borbi za očuvanje prirode", naglasile su umjetnice Iman della Luna i Kasia Jerlagić u svom pozivu. 

"Umjetnost je oduvijek najautentičnije prenosila poruke evolucije, revolucije, slobode i bila je glasnik globalnih problema, podržavala borbu za očuvanje naše Planete. Stoga ove godine u saradnji sa dvije umjetnice u BiH želimo jednim događajem u javnom prostoru ukazati na neke od najvećih ekoloških problema u Bosni i Hercegovini i cijelom regionu, ali i razgovarati o globalnoj klimatskoj krizi koja stiže i u našu državu", rekla je Lejla Kusturica iz Fondacije Atelje za društvene promjene (ACT). 

Naglašava da su rijeke, šume i neregulisano saniranje otpada teme kojima se ACT bavi u saradnji s brojnim aktivistima, ali da tim povodom žele sarađivati sa sjajnim i brojnim umjetnicima koji pružaju podršku ekološkim borbama.

"Vidimo se ispred sarajevske Katedrale u subotu između 12:00 i 15:00 sati, kada će umjetnice Iman della Luna i Kasja Jerlagić predstaviti radove specijalno pripremljene za ovu priliku. Pozivamo vas da nas posjetite i da popričamo o ključnim ekološkim problemima i potencijalnim kreativnim rješenjima. Mi vjerujemo da aktivizam i umjetnost, kada djeluju sinergijski, mogu mijenjati društvo i svijet. Dođite da mijenjamo svijet skupa", poručili su iz Fondacije.

Biografije autorica


Iman della Luna je umjetnica rođena u Italiji, koja živi i stvara u Sarajevu. Bavi se produkt dizajnom i izradom avangardnih objekata. Njeni radovi imaju aktivistički pogled na ekološka i kulturna pitanja. Kroz svoj rad izražava ličnu zabrinutost za ekološku, društvenu i političku situaciju. Njeni radovi su izloženi u galerijama i koncept storovima u zemljama Evrope, izlagala je na selektivnim i samostalnim izložbama u BiH i regiji.

Kasja Jerlagić je rođena u Sarajevu 1996, gdje završava Akademiju likovnih umjetnosti na odsjeku grafika. U periodu između 2015-2018. godine volontirala je i radila u nekoliko sarajevskih galerija: 11/07/95, Duplex100m2 i Charlama depot. Osnovala je i vodila umjetničko-aktivistički kolektiv ODRON. Da bi održala zdrav razum tokom pandemije, počela se baviti ručnim radom: vez na odbačenoj tkanini, tkanje na uradi-sama tkalačkom stanu, te pravljenje tapiserija različitih veličina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije