Riječni aktivisti čuvari pravde: Zakon o zabrani gradnje mHE na korak od usvajanja

1
Radiosarajevo.ba
Riječni aktivisti čuvari pravde: Zakon o zabrani gradnje mHE na korak od usvajanja
Foto: Koalicija za zaštitu rijeka BiH / Snažne poruke aktivista i čuvara rijeka

Federacija Bosne i Hercegovine nalazi se na korak od potpune zabrane izgradnje novih malih hidroelektrana.

Delegati Doma naroda na predstojećoj 19. sjednici u četvrtak, 7. juna, glasat će o usvajanju Zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH, odnosno narodskog zakona, kako ga imaju običaj nazvati članice Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine.

Kada govorimo o čuvarima pravde, prva asocijacija bi nam trebala biti na institucije, zakonodavce i vlast. Međutim, u post-tranzicijskim društvima na Balkanu, na branicima pravde su obični građani i građanke naših siromašnih zemalja u kojima se ni postojeće zakonske procedure gotovo nikako ne sprovode u korist običnih ljudi.

Reakcija iz SDA na Konakovićevo obraćanje: "50 minuta javnog ubjeđivanja ministra da nije kriv"

Reakcija iz SDA na Konakovićevo obraćanje: "50 minuta javnog ubjeđivanja ministra da nije kriv"

Foto: Koalicija za zaštitu rijeka BiH: Snažne poruke aktivista i čuvara naših rijekaCaption

Borba za vodu širom Bosne i Hercegovine i cijelog Balkana je najsolidarniji i najkontinuiraniji vid otpora koji smo pružili u našim savremenim društvima. Koliko se ova borba razlikuje od do sada viđenog aktivizma u regiji govori činjenica da su obični građani i građanke, mještani i mještane iz dolina naših rijeka na kojima su izgrađene ili planirane male hidroelektrane (mHE) bili spremni svojim tijelima i životima braniti rijeke, zajedno, ne gledajući kako se ko zove i na koji način se moli.

U borbi za vodu, obični ljudi, žene i mladi su zajednički ustali da odbrane život, integritet i identitet svojih malih lokalnih zajednica, te resurse koje su naslijedili od prethodnih generacija i dužni su ih takve predati narednima. Borba za vodu na Balkanu je izrodila potpuno novu generaciju aktivista i aktivistkinja, koji se okupljaju oko zajedničkog cilja i solidarno razmjenjuju znanja i iskustva, prevazilazeći sve klasne, statusne, etničke i nacionalne razlike. Svi zajedno, beskompromisno su odlučili reći ne interesima pojedinaca i korporacija koje žele da nekontrolisano eksploatišu prirodne resurse oduzimajući osnovno ljudsko pravo — pravo na vodu i uništavajući ljudske živote i živi svijet koji ovisi od vode.

Borba Hrabrih žena Kruščice je tipičan primjer toga, jer su mještanke sela, svjesne posljedica izgradnje mHE ustale da brane svoju rijeku i svoje selo. Njima su se pridružili ostali sugrađani i aktivisti iz cijele regije, no i dalje su one bile generator otpora i pokretač promjene i one su izborile pobjedu, uz pomoć svih. Borba hrabrih žena Kruščice je potakla i aktiviste na rijeci Doljanci, Neretvici i mnogim drugim mjestima širom naše zemlje, gdje je planirana izgradnja mHE. Borba za vodu je borba za život i jednakost i ne može da nas se ne tiče.

Foto: Koalicija za zaštitu rijeka BiH: Snažne poruke aktivista i čuvara naših rijeka

Uoči historijskog dana D za bosanskohercegovačke rijeke donosimo galeriju fotografiju dijela aktivista i aktivistica organizacija članica Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine koji su svoje rijeke branili na terenu, u medijima i na sudovima.

Ovo je samo dio riječne aktivističke zajednice, koja broji desetine hiljada ljudi i uživa ogromnu podršku šire javnosti, koja je prepoznala da je ovo borba za pravdu i dostojanstvo običnog čovjeka. Bez pravde nema dobrog života i zato su nam važni čuvari pravde.

Više info o rijekama i peticiji za njihov spas na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije