Najnovija vijest: Predstavnički dom usvojio zabranu izgradnje malih hidrocentrala

2
Radiosarajevo.ba
Najnovija vijest: Predstavnički dom usvojio zabranu izgradnje malih hidrocentrala
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Predstavnički dom PFBiH

Predstavnički dom Parlamenta FBiH je usvojio zakon o dopunama Zakona o električnoj energiji u Federaciji.

Ovo je svakako pobjeda cijele Koalicije za zaštitu rijeka BiHFondacija Atelje za društvene promjene - ACT, kao članica koalicije koja vodi kampanju za ovaj Zakon se ovim povodom oglasila na svom zvaničnom Facebook profilu:

"Predstavnički dom Parlamenta FBiH upravo je usvojio, sa 65 glasova za, jednim suzdržanim i bez glasova protiv, Zakon o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH, koji predviđa potpunu zabranu izgradnje novih malih hidroelektrana u ovom entitetu.

Zahvaljujemo svim poslanicima koji su pokazali odgovornost i dosljednost i stali na stranu naših rijeka i naroda koji ih brani.

Aljoša Čampara: 'Dodik nama ne može prijetiti'

Aljoša Čampara: 'Dodik nama ne može prijetiti'

Na redu je Dom naroda, od čijeg rukovodstva i delegata očekujemo da već na sljedećoj sjednici ovu tačku uvrste na dnevni red i usvoje zakonsko rješenje koje će staviti tačku na i kada su mHE u pitanju", naveli iz iz ove fondacije.

Razlozi za dopune su vezani za zaključak Predstavničkog doma iz juna 2020. godine o zabrani gradnje malih hidrocentrala na cijeloj teritoriji FBiH i Prijedlog deklaracije o zaštiti rijeka.

Kao što su naveli iz Fondacije, ovaj Zakon sada treba potvrditi i Dom naroda FBiH.

Prijedlog zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji, s ovim odredbama, Vlada je utvrdila na sjednici 1. aprila 2020. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije