Umjetnička galerija najavljuje: Dječije radionice i koncert za Dan i noć muzeja

Radiosarajevo.ba
Umjetnička galerija najavljuje: Dječije radionice i koncert za Dan i noć muzeja
Umjetnička galerija BiH će u subotu, 21. maja, povodom međunarodne manifestacije Noć muzeja, prirediti edukativno – kreativnu likovnu radionicu za djecu uzrasta od 6 do 12 godina.

Radionice će se održati početkom u 17:00 sati i koncert flamenko muzike Mirze Redžepagića i Nine Ćorić u 20:30.

U Umjetničkoj galeriji BiH trenutno su postavljene tri izložbe: “Miguel de Cervantes ili želja za životom”, “Ferdinand Hodler iz zbirke Jeanne Charles Cerani Ćišić” i “Parallel Nippon: Savremena japanska arhitektura”.

Umjetnička galerija BiH će biti otvorena od 10:00 do 00:00, a ulaz na sve aktivnosti je besplatan.

Edukativno – kreativna radionica za djecu

Ovogodišnja dječija edukativno – likovna radionica u okviru Međunarodne Noći muzeja, održava se pod ICOM – ovom temom „Muzeji i kulturni krajolici“ koja ima za cilj podizanje svijesti o činjenici da su muzeji vrlo važni učesnici u kulturološkoj razmjeni. Kao društveno orjentirane institucije, doprinose njenom obogaćivanju i razvoju međusobnog razumijevanja, interkulturalne tolerancije, suradnje i mira među ljudima.

Ova tema će se provući kroz pažljivo selektovana tri djela izložbe Ferdinanda Hodlera iz zbirke Jeanne Charles Cerani Ćišić.

Djeca će imati priliku da čuju ljubavnu priču koja je zaslužna za to što je danas Hodlerova zbirka Jeanne Charles Cerani Čišić dio kolekcije Umjetničke galerije BiH, a strategije vizualnog razmišljanja  povećat će njihovo razumijevanje izloženih djela. 

Nakon razgovora, za djecu smo pripremili i posebno prilagođenu igru potrage za motivom, koja se na dosadašnjim radionicama pokazala iznimno uspješnom.

Djecu očekuje i kreativni dio radionice: kreiranje novčanice  u Hodlerovom stilu i crtanje igračke kao modela, što će djeci osvijetliti i konkretizirati odnos modela i slikara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije