Umjetnička galerija BiH: Miguel de Cervantes ili želja za životom

Radiosarajevo.ba
Umjetnička galerija BiH: Miguel de Cervantes ili želja za životom
Ovih dana obilježaba se 400. godišnjica smrti Miguela de Crevantesa.

U sklopu aktivnosti obilježavanja 400. godišnjice smrti Miguela de Crevantesa, Ambasada Kraljevine Španije u BiH u saradnji s Umjetničkom galerijom Bosne i Hercegovine organizuje izložbu fotografija pod naslovom "Miguel de Cervantes ili želja za životom".

Radi se o fotografijama koje vas vode životnim putem genijalnog autora Don Kihota. Fotograf José Manuel Navia, koji će prisustvovati otvaranju izložbe, želio je mjesta koja je Cervantes za svog života posjetio prikazati na novi način, tako da posmatraču omogući razmišljanje o kontekstualizaciji piščevog života i djela, uz podsjećanje na pojedine dijelove njegove životne putanje.

Miguel de Cervantes, stvarna osoba, često je zasjenjen figurom Don Kihota, glavnog lika svog velikog književnog djela. Ipak, imao je neobičnu životnu priču, na koju su Španjolska kulturna akcija (AC/C), Institut Cervantes i Državna agencija za razvojnu saradnju (AECID), povodom 400. godišnjice njegove smrti, željeli da podsjete i da je istaknu, radom i vizijom fotografa Jose Manuela Navije, koji je u jednom podjednako neobičnom putovanju slijedio autorove stope.

To je učinio s gledišta koje je istovremeno subjektivno, evocirajuće i radikalno savremeno, nastojeći, putem slike, da Cervantesovu zemlju, kako književnu, tako i onu stvarnu, učini svojom, to jest, našom.

Rezultat - omaž čovjeku i njegovom životu, iza čuvenog djela - prikazan je na ovoj izložbi, koja je proizvod saradnje između AC/E, Instituta Cervantes i AECID, i u pratećoj knjizi objavljenoj u saradnji s Ediciones Anómalas.

“Ovim projektom, bez sumnje jednim od najosobnijih na kojima sam do sada radio, htio sam se bezrezervno suočiti, sa teškim i uzbudljivim - za mene ključnim - odnosom između slike i riječi, fotografije i književnosti, uvijek polazeći od važnosti koju, kao fotograf, pridajem ideji traga (nasuprot aure). Da bih sve to istražio, dopustio sam si luksuz da mi temelj za rad budu život i djelo jednog od najvećih, ne samo španskih, već i svjetskih pisaca: Miguela de Cervantesa. Iznenađenja i neizvjesnosti su me stalno pratili. Bio je to prilično hrabar poduhvat,” José Manuel Navia.

Izložba će biti otvorena 18. maja 2016. godine u 20:00 sati, u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu i biće otvorena do 2. juna, od ponedjeljka do subote, od 10:00 do 20:00 sati. Ulaz je slobodan. Nadamo se da ćete nas počastiti svojim prisustvom.

José Manuel Navia (Madrid, 1957) je fotograf. Njegov rad fotoreportera je postupno ustupao mjesto intimnijoj i pomno osmišljenoj fotografiji,
uvijek u boji i sa dokumentarnom pozadinom. Moć koju ima značenje fotografije i njen odnos s književnošću i riječju je njegova opsesija.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije