Umjetnici se obratili otvorenim pismom Kantonu: Donesite mjere podrške

Umjetnici se obratili otvorenim pismom Kantonu: Donesite mjere podrške
Screenshot / Amila Smajović

Članovi Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBiH) uputili su otvoreno pismo Vladi Kantona Sarajevo i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo u kojem predlažu donošenje mjera podrške umjetničkim strukovnim Udruženjima i članovima Udruženja a posebno samostalnim, istaknutim umjetnicima i freelancerima zbog ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica prouzrokovanim pandemijom Korona virusom. 

U pismu, između ostalog, navode: 

Proglašavanje stanja nesreće od strane Vlade Federacije i sprovođenje niza mjera kriznih štabova onemogućilo je rad umjetničkim strukovnim Udruženjima koji djeluju i rade na području Kantona Sarajevo. Zatvorili smo Galerije i prolongirali umjetničke izložbe i druge aktivnosti do daljnjeg. Naime ostali smo uskraćeni za komunikaciju sa publikom i potencijalnim korisnicima umjetničkih djela i kreativnih usluga. Stoga predlažemo nadležnom ministarstvu kulture i uvaženom ministru gospodinu Kenanu Alikadiću da u naše ime a ispred Ministarstva kulture predloži mjere podrške Vladi Kantona Sarajevo i to:

1. Pružanje pomoći samostalnim, istaknutim umjetnicima i free lancerima, članovima umjetničkih strukovnih Udruženja koji su zbog sprovođenja mjera federalne vlade i kriznih štabova nisu bili u mogućnosti da ostvaruju prihod po bilo kom osnovu.

  • Prijedlog 1. predlažemo da Vlada Kantona Sarajevo odobri kratkoročnu finansijsku pomoć svakom registrovanom samostalnom i istaknutom umjetniku/ici u iznosu od prosječne mjesečne plate u Federaciji BIH umanjene za 40 %, počevši od mjeseca aprila do mjeseca u kome će biti proglašen kraj pandemije.
  • Prijedlog 2. predlažemo da Vlada Kantona Sarajevo donese mjere poreskih olakšica po autorskim ugovorima i drugim ugovorima koje su sklopili samostalni, istaknuti umjetnici i freelanceri članovi strukovnih Udruženja u vrijeme proglašenja stanja nesreće. Poreske olakšice po ugovorima bi trebale da traju najmanje tri mjeseca poslije prestanka proglašenog stanja nesreće.
  • Prijedlog 3. predlažemo da Vlada Kantona Sarajevo donese mjere poreskih olakšica za pravna lica koja budu koristila usluge i djela samostalnih, istaknutih umjetnika/ca i freelanceri članova strukovnih Udruženja. Poreske olakšice bi se koristile za period od godinu dana počevši od usvajanja prijedloga
  • Prijedlog 4. predlažemo da Vlada Kantona Sarajevo donese mjere po kojima će dati prednost članovima umjetničkih strukovnih Udruženja u odnosu na umjetnike iz inostranstva za angažovanje na poslovima koje mogu obavljati a odnose se na grafički dizajn, unikatno oblikovanje, scenografiju, fotografiju, marketing i sl. a za koje Vlada Kantona Sarajeva i resorna ministarstva budu imali potrebu. Korištenje ove prednosti bi se odnosilo na jednu godinu počevši od usvajanja prijedloga.

2. Pružanje pomoći strukovnim Udruženjima koji zbog sprovođenja mjera federalne vlade i kriznih štabova nisu bili u mogućnosti da ostvaruju svoje redovne aktivnosti

  • Prijedlog 1. predlažemo da Vlada Kantona Sarajevo ne umanjuje sredstva predviđena za kulturu i manifestacije iz oblasti kulture a predvižena u budžetu za 2020 godinu.
  • Prijedlog 2. predlažemo da Vlada Kantona Sarajevo predloži i usvoji u rebalansu budžeta Kantona Sarajevo za 2020 godinu povećanje "Transfera neprofitnim organizacijama - udruženja" za 50 % od postojećeg iznosa.
  • Prijedlog 3. predlažemo da Vlada Kantona Sarajevo, Udruženjima koja imaju galerijske prostore a nisu bili otvoreni oslobodi plaćanja usluga javnim preduzećima koji su u vlasništvu Kantona Sarajevo poput komunalnih usluga, usluga vodovoda i kanalizacije, zatim toplana, elektrodistribucije a za period od aprila do mjeseca u kome će biti proglašen kraj pandemije.

Umjetnici su uvijek bili kulturni ambasadori i među prvima reagovali na krizne situacije tako i u vremenu izolacije. Pokazali smo to i ovaj put tako što smo organizovali online izložbe poput Umjetnost u izlogu 2020-Isolation Art, povodom 6 aprila, dana oslobođenja grada Sarajeva.  Kulturna dešavanja su uvijek bila jedan od pokretača turizma i lančano drugih grana privred", navodi se u otvorenom pismu koje je u ime članova potpisala predsjednica ULUPUBiH-a Amila Smajović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije