Ukrajinska predstava "Caligula" otvara 63. Festival MESS

0
Radiosarajevo.ba
Ukrajinska predstava "Caligula" otvara 63. Festival MESS
Foto: MESS / Isječak iz predstave

Predstava Caligula, u produkciji Nacionalnog akademskog dramskog teatra Ivan Franko iz Kijeva, otvorit će 63. internacionalni teatarski festival MESS.

Direktor Festivala MESS, Nihad Kreševljaković kazao je da je ponosan na ukrajinske umjetnike koji će se predstaviti na ovogodišnjem festivalu. 

"Čast nam je da veliko djelo, poput predstave Caligula, otvara 63. izdanje Festivala pogotovo što ta adaptacija dolazi iz zemlje koja je trenutno pod agresijom. Sama simbolika tematike teksta i okolnosti iz kojih dolazi ekipa predstave govori o važnosti teatarske umjetnosti, koja jeste i mora biti korektiv i u najtežim vremenima. To i jeste misija MESS-a, koji baštini iskustvo fenomena "teatra pod opsadom" i zbog toga se ponosimo što će naš Festival biti platforma za predstavljanje ukrajinskih umjetnika i umjetnica u ovom važnom historijskom trenutku", naveo je Nihad Kreševljaković.

Sjajne vijesti: Zlatan Bajramović u stručnom štabu Zmajeva

Sjajne vijesti: Zlatan Bajramović u stručnom štabu Zmajeva

Dramski tekst Alberta Camusa jedan je od najznačajnijih teatarskih komada 20. vijeka. Režiju predstave Caligula potpisuje Ivan Uryvskyi, a u predstavi igraju neka od najvećih imena ukrajinske teatarske scene Olekasndr Rudynskyi, Ksenia Basha, Olena Khokhlatkina, Akmal Hurezov i Roman Yasinovskyi.

Predstava Caligula u produkciji Nacionalnog akademskog dramskog teatra Ivan Franko iz Kijeva, otvorit će 63. internacionalni teatarski festival MESS.

Mirjana Karanović o ulozi Marlene Dietrich: 'Našla sam dodirne tačke sa njom, postala mi je bliska'

Mirjana Karanović o ulozi Marlene Dietrich: 'Našla sam dodirne tačke sa njom, postala mi je bliska'

Ta drama govori o apsolutnoj moći jednog diktatora, koja je predstavljena kao apsolutno zlo koje neizbježno vodi do ludila, haosa i smrti. To je priča o jednom krvožednom tiraninu iz davnina, čiju priču je Camus reinterpretirao u maniru egzistencijalizma.

Festival MESS održava se od 30. septembra do 8. oktobra ove godine. Kako se ističe u saopćenju za javnost MESS-a, takmičarski program 63. izdanja Festivala MESS bit će objavljen sredinom septembra i dostupan na web stranici Festivala www.mess.ba, dok će u narednom periodu također biti predstavljeni i prateći programi festivala. Sudjelovanje predstave na 63. Internacionalnom teatarskom festivalu MESS realizira se u partnerstvu sa Delegacijom Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije