UGBiH: Suki Medenčević predstavlja jedinstvenu kolekciju fotografija

Radiosarajevo.ba
UGBiH: Suki Medenčević predstavlja jedinstvenu kolekciju fotografija
Umjetnička galerija BiH / „Prozori u svijet, prozori u Dušu“, Suki Medenčević
Američki direktor fotografije/fotograf, bosanskog porijekla Suki Medenčević, ASC, izložbom „Prozori u svijet, prozori u Dušu“ predstavlja svoju jedinstveno filmičnu kolekciju slika iz cijelog svijeta.

Izložba je organizirana u okviru programa Modul Memorije 2018., a bit će održana  u Umjetničkoj galeriji BiH od 19. aprila do 05. maja. 

Radeći kao snimatelj u narativnom svijetu filma, televizije i dukumentarnog filma, njegova posvećenost pričanju priče kroz svjetlo, kompoziciju i pokret kamere je uvijek imalo duboke korijene u njegovoj umjetničkoj fotografiji.

Njegovo snimateljsko oko uvijek aktivno traži momente koji uhvaćeni kao jedna fotografija mogu da komuniciraju istu ideju kao dio filmske scene. Na isti način, on je fasciniran interakcijom svjetla i teksture, geometrije i ljudi koje ponekad stvaraju lijepu harmoniju, a ponekad dramatičan sukob.

Sukijevo filmsko usmjerenje je vrlo prisutno u njegovim portretima. Tu postoji vrlo intimna veza između njegove kamere i osobe ispred objektiva, dajući nam za trenutak pogled u ljudsku dušu, bez obzira da li se radi o Djevojčici iz plemena Maja u Gvatemali ili maloj Romkinji koja kroz ogradu očarano posmatra svadbu na koju ne može ići.

Sukijeva umjetnička fotografija je rezultat velike ljubavi i posvećenosti slici. Za njega, fotografije će uvijek ostati strast i, vjerovatno, nikada profesija.

Inicijator i jedan od sponzora izložbe je Asocijacija snimatelja Bosne i Hercegovine.

Suki Medenčević je rođen u Derventi, Bosna i Hercegovina. Interesovanje za fotografiju pokazao je još u srednjoj školi.

Njegov maturski rad “Korištenje visoko frekventnih struja u Kirlijanovoj fotografiji”je bio objavljen u najprestižnijem naučnom magazinu u zemlji.Suki je završio studije za filmsku kameru načuvenoj praškoj filmskoj školi FAMU u Češkoj.  Još za vrijeme studija dobitnik je nagrade “Rektora Univerziteta” za izvanredne rezultate u polju filmske fotografije, a također je prvi dobitnik nagrade “Jaroslav Kučera” koje dodjeljuje Asocijacija Snimatelja Češke.

Ljubav prema umjetničkoj fotografiji je nešto što je uvijek bilo dio Sukijevog profesionalnog i ličnog života. On je strastven fotograf sa nekoliko samostalnih i grupnih izložbi u rezimeu. Njegova posljednja samostalna izložba umjetničke fotografije “Prozori u svijet, prozori dušu” je nedavno doživjela veliki uspjeh u Los Angelesu i trenutno se nastavlja Evropi.

Suki je vrlo aktivan u obrazovanju novih generacija filmskih stvaralaca i aktivno se bavi pedagoškim radom na USC School of Cinematic Arts, New York Film Academy, a redovan je gost i predavač na mnogim drugim priznatim filmskim školama. Primljen je u American Society of Cinematographers, ASC, svjetsku najprestižniju snimateljsku organizaciju, 2010. godine.

Suki trenutno živi i radi u Los Angelesu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije