Učenici iz Puračića snimili ekološki film

Radiosarajevo.ba
Učenici iz Puračića snimili ekološki film
Foto: Viva film / Ekološki film "Život naš!"
Puračić je od 28. do 30. augusta bio domaćin 17-toj VIVA filmskoj radionici, treću godinu zaredom u JU OŠ “Puračić”.

Na radionicu se prijavilo 11 učenika polaznika. Kroz tri dana, koliko traje radionica, polaznici su prošli kroz osnove filma uz historijski pregled kinematografije.

Pored historijskog pregleda polaznici su učili i o filmskoj opremi, primjeni, načinu filmskog razmišljanja i govoriti jezikom filma. Pristupalo se scenariju, koji su polaznici međusobnim dogovorom i razmjenom ideja, napisali. Drugog dana radionice uz korištenje profesionalne opreme realizovali su svoj scenario i snimali svoj film. Trećeg dana se radila montaža, premijerno prikazan film i podijelili certifikati o uspješno završenoj filmskoj školi.

Mladi iz Puračića snimili su dokumentarno-igrani ekološki film pod nazivom Život naš! Film se bavi problematikom zagađenosti zraka, vode, usjeva koje dolazi od strane fabrika, jer nemaju ugrađene filtere u svojim dimnjacima zbog kojih je građanima svakodnevno ugroženo zdravlje.

U kategoriji Omladinski film, na 4. Viva film festivalu koji se održava od 12 do 15 septembra u Sarajevu, film Život naš! borit će se zajedno sa ostalim omladinskim filmovima iz BiH za jednu od vrijednih nagrada.

Viva filmske radionice su besplatne, zabavne, kreativne, edukativne i praktične radionice za mlade od 13 do 21 godine i održavaju se u gradovima širom BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije