U Umjetničkoj galeriji BiH najavljena samostalna izložba Sadka Hadžihasanovića

0
Radiosarajevo.ba
U Umjetničkoj galeriji BiH najavljena samostalna izložba Sadka Hadžihasanovića
Foto: Facebook / Sadko Hadžihasanović

Otvaranje samostalne izložbe djela umjetnika Sadka Hadžihasanovića pod nazivom "Osvrt", bit će upriličeno u utorak, 4. jula, s početkom u 20 sati u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine. 

Umjetnička karijera Sadka Hadžihasanovića duga je preko četiri decenije.

U tom vremenskom periodu koji podrazumijeva razvoj, afirmaciju i sazrijevanje i koji sa sobom nosi brojne promjene, autor ipak uspijeva održati u sebi neraskidivu nit kontinuiteta zbog čega su  njegovi radovi prepoznatljivi i međusobno bliski  bez  obzira na tematiku, vrijeme ili medij.

Prvomajski praznici u BiH: Provjerili smo kakve su trenutne cijene mesa

Prvomajski praznici u BiH: Provjerili smo kakve su trenutne cijene mesa

Odlike te koherentnosti su konstantna posvećenost figurativnom slikarstvu, zanimanje za malog, ali nikako običnog  čovjeka te sklonost ka eksperimentu u kojem novo, neočekivano  i drugačije sa  godinama  ne jenjava, već samo poprima  nove forme i izražava se  kroz nove tehnologije.

Sadko Hadžihasanović je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1982. godine, na odsjeku za slikarstvo, u klasi profesora Milivoja Unkovića.

U Umjetničkoj galeriji BiH otvorena izložba 'Gabrijel'

U Umjetničkoj galeriji BiH otvorena izložba 'Gabrijel'

Postdiplomske studije je završio u klasi profesora Radenka Miševića na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1984. godine. Član je i osnivač likovne grupe Zvono od 1982 – 1992. godine.

Od 1993. živi i radi u Torontu, Kanada. U bivšoj Jugoslaviji bio je dobitnik brojnih priznanja među kojima: nagradu Studija B za najbolju izložbu u 1990-toj godini. Njegovi radovi su u javnim kolekcijama mnogih ustanova, među kojima su: Narodni muzej u Beogradu, Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine u Sarajevu, Savremena galerija Zrenjanin, Gradski muzej u Somboru, Moderna galerija Pančevo, Olimpijski muzej u Sarajevu, Umetnička galerija "Nadežda Pertović" u Čačku, Galerija portreta u Tuzli i mnoge druge.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije