U Tuzli počeli 16. Međunarodni književni susreti

Fena
U Tuzli počeli 16. Međunarodni književni susreti
Književne susrete Cum grano salis koji su danas počeli u Tuzli otvorenim je proglasio gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, te poželio dobrodošlicu svim gostima, koji u ovom gradu borave od 1. do 3. septembra.

"Književne susrete Cum grano salis i književnu nagradu 'Meša Selimović' osnovali smo 2001. godine. Želja nam je bila da BiH i Tuzla budu vlasnici najznačajnije nagrade za roman u regiji i u tome smo uspjeli... Ove godine imamo 16. književne susrete i dodjeljujemo 15. nagradu Meša Selimović. Drago mi je što su Književni susreti svake godine sve bolji i sve značajniji", izjavio je gradonačelnik Imamović.

Danas je u Ateljeu "Ismet Mujezinović" predstavljen Radio-dokument "Znakovi pored puta – Andrićeva književna zadužbina", autorica Ljiljane Pepović i Danijele Regoje u produkciji BH radio 1.

"Radio Bosne i Hercegovine prije dvije godine napravio je programski iskorak organizujući multimedijalne večeri posvećene velikanima bh. pisane riječi. Tako smo, uz učešće nekih od najznačajnijih pisaca današnjice, govorili o Branku Ćopiću, Dervišu Sušiću, Ziji Dizdareviću... Koristeći bogatu arhivsku građu, koja je u posjedu naše kuće, slušaoci našeg radija, ali i publika, mogli su čuti ‘živu’ riječ pisca (izuzev Dizdarevića), njegova promišljanja o životu, književnosti, pisanju", izjavila je Ljiljana Pepović.

Dodala je da su na tragu toga, a povodom 55 godina od dodjele Nobelove nagrade Ivi Andriću, ponovo ‘zaronili’ u arhivu, tražeći Andrićeve intervjue, izjave, emisije o njemu.

"Iako poznat po svojim dugim rečenicama i raskošnim opisima, ovaj veliki pisac bio je izuzetno škrt na riječima upućenim novinarima. Nije volio pričati o svojim djelima. Smatrao je da je sve što je želio reći o njima već napisao, tako da nije mogao ni reći na koje je od njih najponosniji, jer, kako je govorio, 'pisac svoje djelo gleda iznutra'", kazala je Pepović. 

Posjetioci su bili u prilici prisustvovati promociji novog romana Borivoja Radakovića „Što će biti s nama“, u Ateljeu Ismet Mujezinović, čiji moderator je Zoran Simić.

U istom ateljeu bit će upriličena promocija romana „Kuća sećanja i zaborava“ dobitnika nagrade Meša Selimović, Filipa Davida i razgovor sa autorom o romanu, ali i aktuelnim društvenim, političkim i kulturnim temama.

Književno veče sa Emirom Imamovićem Pirketom i promocija Festivala alternative i ljevice Šibenik-FALIŠ, također, planirani su za večeras a održat će se u Urban Beatz Baru, u Gradskom parku, saopćeno je iz gradske Pres-službe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije