Tanovićev film 'Smrt u Sarajevu' je bh. kandidat za Oscara

Radiosarajevo.ba
Tanovićev film 'Smrt u Sarajevu' je bh. kandidat za Oscara
/ Prijem u čast filma 'Smrt u Sarajevu' Danisa Tanovića: Nemamo naftu, ali imamo talente, FOTO: AA
Film "Smrt u Sarajevu" Danisa Tanovića ovogodišnji je kandidat naše zemlje za nagradu Oscar.

Saopćilo je to u srijedu Udruženje filmskih radnika BiH. Članovi komisije koja je sačinila ovaj izbor, a koju je ranije potvrdila Američka akademija, bili su: 

Ines Tanović, rediteljica i predsjednica UFRBIH; scenaristica Elma Tataragić, kostimografkinja Lejla Graho, reditelj Pjer Žalica, scenograf Vedran Hrustanović, direktor fotografije Amel Đikoli, reditelj Srđan Vuletić, producent Zoran Galić, i montažer Predrag Solomun.

Film Smrt u Sarajevu je svjetsku premijeru imao ove godine na filmskom festivalu u Berlinu gdje je osvojio Srebrnog Medvjeda za najbolji igrani film u glavnog konkurenciji ovog prestižnog festivala.  Film je u kinima u BiH distribuiran u maju ove godine i uspješno prikazan na brojnim filmskim festivalima, među kojima je i  Sarajevo Film Festival.

U filmu igraju Vedrana Seksan, Muhamed Hadžović, Izudin Bajrović, Senžana Vidović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Edin Avdagić, a bosanskohercegovačka producentica filma je Amra Bakšić Čamo SCCA/Pro.ba. Montažu potpisuje Redžinald Šimek a direktor fotografije je Erol Zubčević, oba članovi Udruženja filmskih radnika BiH, kao i reditelj i producentica.

 

Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine već 14 godina kandidira film Američkoj Akademiji u kategoriji za Najbolji strani igrani film. Podsjećamo da je na kandidaturu Udruženja filmskih radnika BiH 2001. godine, film NIČIJA ZEMLJA, Danisa Tanovića, i nominiran, a u martu 2002. godine i nagrađen prestižnom nagradom Oscar za najbolji strani film. Nakon toga, Udruženje je svake godine biralo kandidata i to: 2003. kandidat je bio film GORI VATRA, Pjera Žalice; 2004. film KOD AMIDŽE IDRIZA, Pjera Žalice; 2005. SASVIM LIČNO, Nedžada Begovića; 2006. GRBAVICA, Jasmile Žbanić; 2007.  TEŠKO JE BITI FIN, Srđana Vuletića; 2008. film SNIJEG, Aide Begić; 2009. ČUVARI NOĆI, Namika Kabila, te 2010. CIRKUS COLUMBIA, Danisa Tanovića, za 2011. godinu to je bio film BELVEDERE, Ahmeda Imamovića, za 2012. godinu film DJECA, Aide Begić, za 2013. EPIZODA U ŽIVOTU BERAČA ŽELJEZA, Danisa Tanovića koji je ušao i na užu listu od 10 kandidata. Za 2014. Godinu kandidat je bio film SA MAMOM, Faruka Lončarevića, a prošle 2015. godine to je bio film NAŠA SVAKODNEVNA PRIČA, rediteljice Ines Tanović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije