U Sarajevu otvorena izložba "Čuvari naslijeđa: juče, danas, sutra"

Radiosarajevo.ba
U Sarajevu otvorena izložba "Čuvari naslijeđa: juče, danas, sutra"
Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa u povodu 55 godina postojanja i djelovanja organizirao je izložbu pod nazivom "Čuvari naslijeđa: juče, danas, sutra".

Izložba je otvorena 3. maja 2018. godine u galeriji Novi hram.

Namjera izložbe je, da u vremenu velikih izazova za djelatnost zaštite naslijeđam prikaže rad jedne od najstarijih specijaliziranih institucija kulture u Sarajevu i u Bosni i Hercegovini u proteklom periodu, ali isto tako da potakne promišljanje o tome šta je nama naslijeđe danas.

Na izložbi se mogu vidjeti neki od najznačajnih projekata i angažmana Zavoda, od onih iz vremena formiranja službe zaštite naslijeđa iz šestedesetih godina prošlog stoljeća, a koji govore o akcijama prepoznavanja i očuvanja Baščaršije kao vrijednog naslijeđa, djelovanja Zavoda u vremenu opsade, o čemu svjedoče originalni predmeti koji se mogu vidjeti na izložbi, kao što su zastave sa simbolom spomenika koje su se vješale na objekte naslijeđa vjerujući da će ih one spasiti, poštedjeti diretktnih artiljerijskih pogodaka, pa do angažovanja saradnika Zavoda na brojnim projektima sve do danas.

Posjetioci na izložbi mogu vidjeti rijetke fotografije o spomenicima, predmete koji služe u svakodnevnom radu čuvara naslijeđa, te pročitati pojedinačne priče o spašavanju, pod različitim okolnostima, pojedinih spomenika - spašavanje nekropole stećaka u Šabićima, skulpture Njegovateljica ruža, Umrići lav, memorijalnog kompleksa Vraca, uređenja sarajevskih fasada, valoriziranju spomenika npr. sarajevskog Tunela, rada na prikupljanju i čuvanju građe o spomenicima, zaštiti prirodne baštine -  što je rezultiralo zaštićenim područjima prirode Vrelo Bosne, Skakavac, Bijambare, Trebević i Bentbaša, itd.

Naše zajedničkog dragocjeno bogatstvo - naslijeđe, nastajalo  je u Sarajevu kroz njegovo dugo trajanje i zato velika odgovornost u pogledu tretiranja naslijeđa kao izvora identiteta, važnih spoznaja i velikih vrijednosti leži na čuvarima naslijeđa  koji su u Sarajevu, bez ozbira na trnovite puteve i teška vremena sa kojima su se suočavali u svom radu, angažmanom, energijom, entuzijazmom i iskustvom učinili da naša kulturna i prirodna baština u svom najboljem svjetlu ostane dio naših života i života budućih generacija.

"Izložbom koja  se može vidjeti u galeriji Novi hram do 11.5. 2018.  željeli smo naglasiti našu namjeru i volju da i dalje istražujemo,  djelujemo, čuvamo i prezentiramo našu jedinstvenu baštinu, ali u isto vrijeme željeli smo pozvati širu javnost, sve građane da nam se pridruže u toj važnoj misiji", poručuju iz Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa.

Autori izložbe su Selma Karačević Kapić i Amra Čusto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije