U Sarajevu održana premijera Bordel Eden: Publika glumce nagradila pljeskom i ovacijama

0
Radiosarajevo.ba
U Sarajevu održana premijera Bordel Eden: Publika glumce nagradila pljeskom i ovacijama
Foto: Halid Kuburović / Premijera 'Bordel Eden'

Premijera dramske predstave "Bordel Eden" rađene prema motivima istoimene drame Benjamina Bajramovića, koju je režirala Mirjana Medojević, izvedena je sinoć na  sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

U ovoj višesatnoj, savremenoj i provokativnoj predstavi koja nosi oznaku 16+, igraju: Amina Begović, Amra Kapidžić, Sanela Pepeljak, Sanela Krsmanović, Dina Mušanović, Ana Tikvić, Maja Salkić, Amila Terzimehić, Nerman Mahmutović, Riad Ljutović, Mak Čengić, Mirvad Kurić, Damir Čobo, Alen Konjicija i Faruk Hajdarević.

Dramaturgiju predstave "Bordel Eden" potpisuje Benjamin Konjicija, scenski pokret Jurij Konjar i Ena Kurtalić, muziku Iztok Koren, Jelena Laban, Nerman Mahmutović, Benjamin Konjicija i Faruk Hajdarević, dok je kostimografska rješenja uradila Lejla Hodžić.

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Premijera  - undefined

Foto: Halid Kuburović: Premijera

Poznati hroničar kulturnih zbivanja u Sarajevu Halid Kuburović, o sinoćnjoj premijeri napisao je:

"Premijera i datum za ljetopis Drame Narodnog pozorišta Sarajevo. Čestitam svima akterima, autorima i sjajnim glumcima. Njihovih preko četiri sata nadahnute, motivisane, ubjedljive i moćne igre, glumačke strasti i vladanja scenom i srcem i dušom, publika je pozdravila i nagradila burnim pljeskom. I ovacijama. U subotu, 11. juna je prva repriza".

U razgovoru za portal Radiosarajevo.ba, autor teksta Benjamin Bajramović ranije je rekao kako je ovo "na neki način jedan alegoričan tekst koji je politički, recimo socijalno angažovan".

Premijera  - undefined

Foto: Halid Kuburović: Premijera

"Radnja se dešava u jednom bordelu gdje dolaze mušterije, dosta je alegoričan u smislu onoga u čemu mi trenutno živimo i dosta se tiče toga.

Sama predstava nastala je po motivima tog teksta, ali to je sad sasvim druga predstava u odnosu na ono šta je tekst, to je rediteljicina interpretacija motiva koje je ona vidjela u tom tekstu", naveo je Bajrović.

Predstava se odigrava na nekoliko lokacija unutar, ali i ispred zgrade Narodnog pozorišta.

Večeras će biti održana prva repriza ove predstave, a ulaznice su - već rasprodate.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije