U Sarajevu će biti predstavljena monografija i izložba o Hasanu Ćemaloviću

J. Ć.
U Sarajevu će biti predstavljena monografija i izložba o Hasanu Ćemaloviću
Screenshot / Pozivnica - Monografija "Arhitekt Ćemalović"

U Sarajevu će biti predstavljena monografija autorice Aide Husetić, pod nazivom "Arhitekt Ćemalović", kao i izložbe radova arhitekte Hasana Ćemalovića.

Predstavljanje će biti održano u dvorani Gradske vijećnice, Brodac br. 1
u četvrtak, 28. novembra 2019. godine u 19 sati.

Knjiga Arhitekt Ćemalović pripremljena je kao reprezentativan i savremen prikaz arhitektonskog djelovanja ovog bh. arhitekte. Obuhvata sistematizovanu projektansku djelatnost od 1972. do 2014. godine.

"Knjiga je prezentirana tako da će se moći vidjeti rad 'od mladog do iskusnog arhitekte.' Na monografiji sam intenzivno radio nešto više od pet godina. Ono što želim istaknuti jeste da to zapravo nije klasična monografija arhitekte već govori kroz vrijeme. Tako da se može pratiti razvoj i način rada u određenom vremenu. Radio sam je s ciljem kako bi bila pristupačna mladim ljudima", kazao je kratko za portal Radiosarajevo.ba ugledni bosanskohercegovački arhitekt Hasan Ćemalović. 

Vrijedi napomenuti da prvi dio knjige čine tekstovi uvodnog i esejističkog karaktera, te sažeta sjećanja autora na životni put i na ono bitno čime se bavio kao arhitekta.

Drugi dio je pregled projekata i realiziranih objekata u raznim tematskim oblastima, dat hronološki i po vremenskim etapama, koje pokazuju autorovo prisustvo i uspjeh u modernoj bh. arhitekturi.

U ovoj knjizi nalazi se veliki broj fotografija, crteža, koji ne samo da svjedoče o ličnosti i snazi opusa, nego je to i knjiga ljepote i likovnosti arhitekture visokog dostignuća projektansko-kreativnog talenta arhitekte Hasana Ćemalovića.

O AUTORICI:

Aida Husetić je rođena 3.1.1976. u Bihaću. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Bihaću. Arhitektonski fakultet Univerziteta u Sarajevu upisala 96/97. godine. Diplomirala je 2002. godine s projektom Simultanog pozorišta pod mentorstvom doc. Nikole Masleja. Dalje nastavlja postdiplomski studij Arhitektonske strukture‐Linija i Suvremeni putevi arhitekture. Od 2004. godine zaposlena je na građevinskom odsjeku Tehničkog fakulteta u Bihaću, na poslovima asistenta, na predmetima iz oblasti arhitektonskog projektovanja, te na odsjeku dizajna na predmetima iz oblasti vizualizacije i metoda prezentacije, dizajna i oblikovanja predmeta od drveta.

Magistrirala je na arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 2010. godinesa temom Univerzalnost u arhitekturi od Le Corbusiera do danas, pod mentorstvom prof.dr. Vjekoslave Sanković‐ Simčić. Izabrana je za zvanje višeg asistenta na Tehničkom fakultetu Univerziteta u Bihaću 2010. godine. Odbranila je doktorsku disertaciju Arhitektra u društvu spektakla 2012. godine na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Od 2005. godine obavlja poslove koordinatora nastave na građevinskom odsjeku Tehničkog fakulteta. U decembru 2010. godine izabrana za voditelja građevinskog odsjeka Tehničkog fakulteta u Bihaću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije