Tradicionalna izložba: Oni su naši najbolji umjetnici i arhitekti

Radiosarajevo.ba
Tradicionalna izložba: Oni su naši najbolji umjetnici i arhitekti
Nagradu GRAND PRIX na tradicionalnoj godišnjoj Šestoaprilskoj izložbi Collegium artisticuma dobila je Nataša Perković za kolekciju namještaja od punog drveta, odnosno trpezarijski sto i stolicu ELLE.

Šestoaprilska izložba, koja je posvećena obilježavanju Dana grada Sarajeva, otvorena je u galeriji Collegium artisticum.

Na izložbi su učestvovala 82 člana i članice ULUBiH-a, 40 iz ULUPUBIH-a i 62 iz AABIH-a. Na otvaranju dodijeljene su nagrade i Grand Prix najboljim stvaraocima.

Od članova ULUPUBiH nagrađeni su i Halida Emrić za keramiku Una iz mog sna, Adisa Vatreš Selimović za scenografiju i kostim Maestro i Margarita, Čedomir Kostović za plakat No-T, Saša Vidaković za vizuelni identitet MOBY, Aleksandra Nina Knežević za ilustraciju bojanki, Amra Zulfikarpašić i Mila Melank za projekt Pišem ti bosančicom i Imrana Kapetanović za fotografije Skojevka Minka.

Godišnja izložba Collegium artisticum održava se od 1975. godine, posjeduje karakter kolektivnosti kao vrijednost koju treba njegovati, uime datuma kojem je posvećena i uime sjećanja na bosanskohercegovačku avangardu koju je predstavljala umjetnička grupa Collegium artisticum. To je prilika da tri umjetnička udruženja Bosne i Hercegovine - Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera (ULUPUBiH), Asocijacija arhitekata (AABiH) i Udruženje likovnih umjetnika (ULUBiH) - zajednički organiziraju izložbu, stvarajući platformu za prezentaciju djela svojih članova.

Collegium artisticum je desetljećima najrespektabilniji prikaz likovnog života u Bosni i Hercegovini, izložba koja svojom selektivnošću promovira kvalitet i u znatnoj mjeri, trasira kriterije kreativnog angažmana umjetnika.

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu Slobodan Samardžić Sam, Ognjenka Finci i Nedim Mutevelić, saopćeno je iz Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH.

Članovi komisije za selekciju i kritiku radova ove godine za AABH bili su Maroje Mrduljaš - arhitekt, kritičar arhitekture i dizajna i kustos iz Zagreba, Simon Hartmann – arhitekt osnivač studija HHF Architects u Baselu i predavač na ETH Basel od 2002. do 2007. i Lada Maglajlić - arhitektica, dizajnerica interijera i autorica pozorišnih i filmskih scenografija u BiH.

Nagrade unutar Asocijacije arhitekata u BiH dodijeljene su u kategoriji Realizacija, i to dvije nagrade - projekt urbane vile Hedona arhitektonskog tima GrupaArh, i Firma d.o.o za realizaciju tri stepeništa.

U kategoriji Ideja za projekt Živi spomenici arhitektonskog tima Project V Architecture, kategoriji Enterijer arhitektonskom timu Normal arhitektura za projekt Zanat štand u Kelnu, dok je žiri dodijelio i specijalnu nagradu arhitekti Mensuru Demiru za projekt Muzej ratnog djetinjstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije