Srebrenički arhitekta jedan od najzaslužnijih u obnovi Berlina

Radiosarajevo.ba
Srebrenički arhitekta jedan od najzaslužnijih u obnovi Berlina
Naslovnica / Naslovnica knjige “Selman Selmanagić und das Bauhaus” autorice prof. dr. Aide Abadžić Hodžić
Knjiga o čuvenom srebreničkom arhitektu Selmanu Selmanagiću koji je diplomirao na Bauhausu bh. autorice Aide Abadžić Hodžić objavljena je na njemačkom jeziku ponovo u dopunjenom izdanju.

Devetog aprila 2018. u Bauhaus Arhivu u Berlinu organizirat će se predstavljanje njemačkog, dopunjenog i proširenog, izdanja knjige “Selman Selmanagić und das Bauhaus” autorice Aide Abadžić Hodžić, profesorice sa Katedre za historiju umjetnosti Filozofskog fakulteta u Sarajevu, a u prijevodu Azre Džajić-Weber. Knjiga je prvi puta bila objavljena na bosanskom jeziku, u izdanju Bošnjačkog instituta u Sarajevu 2014. godine.

Njemačko izdanje knjige objavljeno je u ediciji “Die Bauwerke und Kunstdenkmäler von Berlin”. Ova renomirana izdavačka kuća koja objavljuje naslove iz oblasti historije umjetnosti, arhitekture i arheologije posvetila je ovaj naslov Selmanu Selmanagiću kao jednom od najznačajnijih imena u obnovi Berlina nakon Drugog svjetskog rata, uglednom arhitekti, urbanisti, dizajneru i univerzitetskom profesoru, formiranom u susretu različitih kultura i tradicija.

Selman Selmanagić (Srebrenica, 1905. – Berlin, 1986) jedini je arhitekt s područja nekadašnje Kraljevine Jugoslavije koji je diplomirao arhitekturu u najznačajnijoj školi europske umjetničke avangarde, Bauhaus u Dessauu 1932. godine i bio je dugogodišnji profesor na Odjelu za arhitekturu Kunsthochschule Weißensee u Berlinu (1950-1970). Selman Selmanagić jedino je ime iz historije umjetnosti i arhitekture u Bosni i Hercegovini koji se obrazovao i umjetnički formirao u izravnom susetu i kroz suradnju sa vodećim imenima europskog umjetničkog modernizma, poput Paula Kleea, Wassilyja Kandinskog, Waltera Gropiusa, Hannesa Meyera, Mies van der Rohea.

Predstavljanje njemačkog izdanja i međunarodni simpozij o Selmanu Selmanagiću održat će se u Bauhaus arhivu u Berlinu pod naslovom “Selman Selmanagić: evropska biografija”, a u okviru Europske godine kulturnog naslijeđa 2018. (ECHY 2018): “Sharing Heritage”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije