U rodnoj kući Ive Andrića otkrivena skulptura posvećena nobelovcu

Anadolija
U rodnoj kući Ive Andrića otkrivena skulptura posvećena nobelovcu
U skladu sa obilježavanjem 124. godišnjice rođenja slavnog književnika i bh. nobelovca Ive Andrića, večeras je u njegovoj rodnoj kući u Travniku svečano otkrivena skulptura "Ivo Andrić", kipara Edina Šćuka iz Jablanice.

Kipar, koji radi i živi u Ljubljani, prenosi Anadolija, odlučio je pokloniti još jednu skulpturu slavnom bh. književniku, kako bi prikazao svoju ljubav spram domovine. Zajedno sa Avdom Maglićem, dugogodišnjim prijateljem nobelovca, Šćuk je večeras svečano otkrio svoje djelo, koje će krasiti jedan od zidova Andrićeve kuće u Travniku.

Prije svečanog čina otkrivanja skulpture, u okviru manifestacije "Andrićevi Dani kulture" izveden je književno-glazbeni performans dječijeg radio-studija iz Travnika.

Šćuk, koji u Sloveniji godišnje ima po jednu izložbu, kazao je kako je ovaj put želio da pokloni nešto svojoj domovini.

"BiH se ima ponositi sa mnogo toga, bilo da je riječ o srednjovjekovnim stećcima, prirodnim ili kulturnim znamentostima, pa i svojim nobelovcima. Sada, kada sam predao svoje djelu sudu javnosti, lijepo se osjećam. Prve reakcije večerašnjih posjetitelja su vrlo pozitivne, a i pohvale stižu sa svih strana. Lik našeg nobelovca Andrića crpio sam iz velikog broja fotografija, iz časopisa, sa interneta i zadovoljan sam urađenim poslom", izjavio je Šćuk.

Avdo Maglić rekao je kako ga raduje otkrivanje skulpture "Ivo Andrić", dodavši kako zbog nobelovca Andrića mnogi građani bivše Jugoslavije rado dolaze u Travnik i posjećuju njegovu rodnu kuću.

Dvije Andrićeve spomen-biste, jedna u bronzi, rad akademskog kipara Zdenka Grgića iz Sarajeva, i druga Marka Gide iz Travnika, rađena u kamenu, nalaze se u crkvenim dvorištima župe Ovčarevo i Crkve sv. Ivana u Travniku.

U narednih mjesec dana u sklopu "Andrićevih dana kulture"  bit će upriličeno više izložbi, pozorišnih predstava, promocija i književnih večeri.

Književnik Ivo Andrić rođen je 9. oktobra 1892. u Travniku, a umro je 25. marta 1975. u Beogradu. Za roman "Na Drini ćuprija" nagrađen je Nobelovom nagradom za književnost 1961. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije