Na današnji dan rođen John Lennon, a ubijen Che Gueavara

Radiosarajevo.ba
Na današnji dan rođen John Lennon, a ubijen Che Gueavara
Iako mnogi tvrde da danas u svijetu nema takvih vođa, koji su svojim duhom i djelom bili uzori mnogim ljudima diljem planete Zemlje, stoljeće prije ovog obilovalo je primjerima ljudi čija djela su donosila pravu renesansu mišljenja i shvatanja.

Upravo takvi pojedinci koji su bili ikone svijeta i prethodnica kreativnosti, svaki na svom polju djelovanja, bili su John Lennon i Ernesto Che Guevara. Svi ste barem jednom čuli za slavne Beatlese ili za pokret revolucije na Kubi, a ključne ličnosti koje su u bliskoj vezi sa slavnom prošlošću ovog benda i pokreta su svakako Lennon i Che.

Simbol šezdesetih godina i rock muzike

John Lennon, jedan od članova slavnih Beatlesa, kojeg su proglašavali velikim umjetnikom i pjevačem, rođen je 9. oktobra 1940. godine. Jedna od ikona dvadesetog vijeka bio je vođa kreativnosti šezdesetih godina, a osim muzikom bavio se i političkim aktivizmom, glumom i pisanjem, kao i općenito razvojem rock muzike.

Slavnu historiju počet će 1957. godine, kada se upoznao Paula McCartneya, koji će Lennona dovesti u svoju grupu kao gitaristu u napraviti najslavniji sastav svih vremena. Njih dvojica su bili kreativna mašina Beatlesa, koja je samo za dvije godine napisala oko stotinu pjesama. Sve do raspada Beatlesa 1970. godine Lennon će graditi slavnu karijeru, koju je okrunio ženidbom kontroverzne japanske umjetnice Joko Ono, sa kojom je snimio album, učestvovao u protivratnim protestima i organizirao mirovne skupove.

Nakon raspada Beatlesa Lennon se sa suprugom seli u Sjedinjene Američke Države, što će se ispostaviti kao kobno, jer je 8. decembra 1980. godine Lennona u New Yorku ubio Mark David Chapman, čime je ugašen jedan od glavnih simbola šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Che je skraćenica za revoluciju

Kada spomenete ime argentinskog ljekara i revolucionara Ernesta Che Guevare mnogi će u njemu pronaći sinonim za revoluciju. Rođen je 14. juna 1928 Argentini,  a manje od 30 godina nakon rođenja postat će jedan od glavnih simbola kubanske revolucije Fidela Kastra, koja je na Kubi bjesnila od 1956. do 1958. godine. 

Bio je član pokreta 26. juli, a nakon pobjede kubanskih revolucionara angažovao se i u pokretima za oslobođenje od diktatora u Kongu i Boliviji. U oktobru 1967. godine američka CIA i bolivijska vojska uspijevaju ući u trag slavnom Che-u, kojeg uspijevaju i uhvatiti 8. oktobra, nakon čega slavni revolucionar biva ubijen.

Časopis Time proglasio je Che Gueavaru jednim od 20 najvećih svjetskih ikona i heroja, a njegova fotografija, na kojoj je prikazana snaga revolucije u jednom čovjeku, Akademija umjetnosti u Merilandu proglasila je "najpoznatijom fotografijom na svijetu i simbolom 20. vijeka".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije