U prodaji nova knjiga Khaleda Hosseinija “Molitva moru“

Radiosarajevo.ba
U prodaji nova knjiga Khaleda Hosseinija “Molitva moru“
Foto: Buybook / Nova knjiga Khaleda Hosseinija “Molitva moru“
U prodaji je bosanskohercegovačko izdanje knjige “Molitva moru“, objavljeno u izdanju izdavačke kuće Buybook, ekskluzivnog izdavača Khaleda Hosseinija za BiH.

“S 'Molitvom moru' pokušao sam odati počast milionima porodica, poput one Alana Kurdija, koje su razdvojene i prisiljene napustiti svoje domove bježeći od rata i progona“, riječi su autora Khaleda Hosseinija.

Khaled Hosseini autor bestselera Lovac na zmajeve, Hiljadu sjajnih sunaca i A planine su odjekivale, napisao je dirljivu kratku priču o sirijskoj izbjegličkoj porodici.

U septembru 2015. Alan Kurdi utopio se u Sredozemnom moru pokušavajući se domoći sigurnosti Evrope. Bježao je iz Sirije i imao je samo tri godine. Sam Hosseini je kao dječak bio izbjeglica i odrastao je daleko od svog rodnog Afganistana. To iskustvo razdvajanja i nostalgije daje jedinstvenu emocionalnu snagu njegovim knjigama i bilo je pogon za njegove društveno-socijalne izazove. Hosseini je ambasador dobre volje UNHCR-a, Agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice i osnivač Fondacije Khaled Hosseini, neprofitne organizacije koja pruža humanitarnu pomoć afganistanskom narodu.

U Molitvi moru obje ove stvari došle su do izražaja. U emocionalno nabijenoj priči, koju prate ilustracije Dana Williamsa, u formi pisma otac pripovijeda svome sina o opraštanju od doma i opasnostima koje donosi bijeg.

Na mjesečinom obasjanoj plaži otac čuva u naručju svog usnulog sina dok čekaju zoru da svane i brod da dođe. Priča mu o dugim ljetima svog djetinjstva, prisjeća se kuće njegovog djeda u Siriji, treperenja krošnji maslina na povjetarcu, meketanja koze i krčkanja u loncima njegove nene. Sjeća se i vreve grada Homesa i prepunih sokaka, džamije i bazara, i vremena prije nego što je nebo počelo bljuvati bombe a oni morali pobjeći. Kad sunce svane, oni i svi oko njih skupit će sve što imaju i preko mora se zaputiti u potragu za novim domom.

Sva autorova zarada od prodaje ove knjige odlazi u Fondaciju Khaled Hosseini (www.khaledhosseinifoundation.org) i UNHCR-u, Agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice, za financiranje hitnih operacija pomoći kako bi izbjeglice diljem svijeta imale bolju budućnost (www.unhcr.org/khaled-hosseini).

Knjiga se može naći u prodaji u Buybookovim knjižarama i knjižarskoj mreži širom BiH, kao i putem Buybookovog web shopa www.buybook.ba po cijeni od 19,00 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije